Ferieklubbskandalen på Gran Canaria ruller videre i domstolene

Massearrestasjoner, anmeldelser, motanmeldelser og anker preger nyhetsbildet rundt den skandalerammede ferieklubben Voyager Travel, som nå heter Go-Compass, i Arguineguin på Gran Canaria.

Eugen Friedrich Kaiser (til høyre) er direktør for Club Puerto Atlantico. Her er han sammen med to av sine advokater, Agustin Santana og Cristina Batista, under en pressekonferanse der han uttrykte bestyrtelse over politiets mistanker og fremgangsmåte. Foto: Hugo Ryvik

Siste nytt i saken er at domstolene på Gran Canaria i disse dager tar opp forklaring fra fem politifolk.

Disse er anmeldt for ulovlig frihetsberøvelse under en aksjon mot ferieklubben i Arguineguin, skriver Canariasahora.com

Det er 15 arbeidere ved et callsenter for ferieklubben som etter sigende står bak anmeldelsen.

Blant de anmeldte er angivelig sjefen for operasjonsgruppe 1 i Udyco, politiets avdeling for narkotikakriminalitet og organisert kriminalitet.

Massearrestasjoner i fjor

Skandalen rullet i gang i juli 2013. Da gjennomførte Udyco en stor politiaksjon i Arguineguin for å samle inn beviser til en kriminalsak mot lederskikkelser i klubben.

76 personer som jobbet for Voyager Travel på Hotel Club Atlantico og et tilhørende call-senter i Arguineguin ble pågrepet. Alle ble sluppet fri igjen i løpet av 48 timer.

Bakgrunnen for aksjonen var mistanke om storstilt svindel av ferieklubbmedlemmer.

Flere av de arresterte var norske, og klubben har et stort antall norske kunder.

Fikk ikke forlate kontoret

På callsenteret skal 15 personer ha blitt nektet å forlate lokalene i flere timer, ifølge Canariasahora.com, som hevder å ha fått innsyn i forklaringene.

Callsenterets oppgave er å ta seg av klager og søke nye kunder til ferieklubben.

Dommeren i rettsinstans 2 i San Bartolome de Tirajana refset politiet for å ha gjennomført aksjonen før de fikk godkjennelse fra dommeren til å ta seg inn i lokalene, og nektet politiet å bruke bevismateriale fra aksjonen.

I april ble et privat søksmål fra organisasjonen Mindtimeshare mot sju lederskikkelser i ferieklubben avvist av den samme dommeren.

Godkjente videre etterforskning

Han godkjente imidlertid en uavhengig videre etterforskning av en svindelaktivitet der ferieklubbmedlemmene blir fralurt penger av personer som hevder de vil kjøpe medlemskapet av dem.  

TV 2 hjelper deg avslørte i april at over 30 nordmenn er lurt på denne måten

Vil ha saken opp for ny dommer

For øvrig er dette også den samme dommeren som nå tar opp forklaring i saken om ulovlig frihetsberøvelse.

Roberto Garcia fra organisasjonen Mindtimeshare, hvis anmeldelse mot ferieklubben førte til politiaksjonen i fjor, understreker sterkt overfor Canariajournalen.no at det er svært viktig å anke saken mot ferieklubben inn for en annen dommer i provinsretten i Las Palmas.

Der har han tro på at de får legge fram omfattende beviser som han hevder at dommeren i San Bartolome de Tirajana ikke ville ta hensyn til.

Mindtimeshare er finansiert av timeshareselskaper, og hevder å forsvare forbrukernes interesser.

Brukte privatdetektiver

Canariajournalen.no har fått innsyn i noe av bevismaterialet organisasjonen har samlet inn mot Voyager Travel, som nå har skiftet navn til Go-Compass og fortsetter virksomheten som før.

Mindtimeshare engasjerte blant annet privatdetektiver som utga seg for å være turister.

Detektivene fulgte salgsprosessen til ferieklubben fra de ble praiet på gaten med hjelp av skrapelodd som alle vinner på, og gjennom en flere timer lang overtalelsesprosess i Club Puerto Atlantico. Under veis filmet de i skul det som skjedde.

Eugen Kaiser, direktør i Hotel Club Atlantico og antatt hovedmann i et nettverk av selskaper rundt ferieklubbvirksomheten, overleverte på sin side i februar en bunke dokumenter til Canariajournalen.no som skal underbygge selskapenes uskyld og politiets påstått ulovlige fremgangsmåte.

Kaiser har siden februar unnlatt å uttale seg ytterligere til Canariajournalen.no om utviklingen i saken.

Dette er saken:

Organisasjonen Mindtimeshare anmeldte i juli 2013 ferieklubben Voyager Travel og Reclaim GC for svindel. Det førte til en politiaksjon der 76 personer ble arrestert, deriblant nordmenn.  Alle ble sluppet fri i løpet av 48 timer.

I en privat rettssak ble sju personer fra ferieklubben, deriblant klubbens øverste sjef og grunnlegger, tyskeren Eugen Kaiser, anklaget for svindel.  I april avviste dommeren videre etterforskning av de sju. Nå blir saken anket til provinsretten i Las Palmas.

15 personer som jobbet i ferieklubbens callsenter har anmeldt fem politifolk for ulovlig frihetsberøvelse under aksjonen. Forklaringer fra begge parter blir tatt opp i mei/juni.

Eugen Kaiser har tidligere overfor Canariajournalen.no avvist at de driver med noen form for svindel.

Mange nordmenn har stått fram i pressen og fortalt at de føler seg lurt av klubben.

Forbruker Europa fikk inn 142 henvendelser om Voyager Travel i 2013. Det utgjorde nesten halvparten av alle henvendelser på ferieklubber og timeshareanlegg som de fikk inn i fjor.

Klubben har nå byttet navn til Go-Compass. Flere nordmenn jobber fortsatt for klubben, og nye nordmenn har blitt kunder i år.

Forbruker Europa har også mottatt klager på ferieklubben Go-Compass i 2014.