58 arrestert for svindel med timeshare-leiligheter på Gran Canaria

Politiet på Gran Canaria arresterte mandag 58 personer som skal ha vært involvert i salg av timeshare-leiligheter og fereireiser som ikke eksisterer til turister gjennom såkalte ferieklubber. Minst en nordmann kan være blant de arresterte.

En stor timesharesvindel er avslørt i Arguineguin og Mogan, hvor mange norske turister holder til. Illustrasjonsfoto: Chernetskaya

Svindelvirksomheten skal ha vært sentrert rundt Arguineguín sørvest på Gran Canaria, skriver Europa Press, som viser til kilder som er kjent med etterforskningen.

Det er angivelig en organisert gjeng som har base i Club Puerto Atlantico i Arguineguín.

Se tv-innslag på Antena 3 om arrestasjonene.

Flere kontorer og visningsrom i Arguineguín og Mogán skal ha blitt gjennomsøkt av politiet i en aksjon de kaller "Operación Timesharing"

 Nordmann kan være involvert

De fleste arresterte skal være britiske statsborgere. Banden har vært aktiv siden 2007, og en nordmann skal være sentral, ifølge Mindtimeshare.me.

Det er Mindtimeshare Association som har anmeldt forholdet til politiet etter å ha mottatt 60 klager.

Dette er en spansk forening som hjelper mennesker som har blitt svindlet av timeshare- og ferieklubbselgere.

- Jeg er overbevist om at flere nordmenn har blitt svindlet, sier Alberto Garcia, direktør i Mindtimeshare Association, i en e-post til Canariajournalen.

Han har foreløpig ikke flere detaljer om hvem som er arrestert i saken. Andre kilder Canariajournalen har vært i kontakt i Arguineguin med bekrefter at de både kjenner til folk som har jobbet for ferieklubben, og som har blitt svindlet.

Svindlerne skal ha brukt firmanavnene Voyager Travel, Lifestyle Holidays, Reclaimgc, Timeshare Refund Network og flere andre firmanavn i forbindelse med svindelen.

Produktet de solgte skal blant annet ha blitt kalt Discount Travel Club.

Mindtimeshare.me skriver at det skal være rundt 2000 mennesker som er lurt for rundt fem millioner euro til sammen.

Betalte for å få store rabatter

Svindlerne skal ha lokket med medlemskap i en rabattklubb der kundene betaler 3000-5000 euro for å få opptil 70 prosent rabatt på luksuriøse ferieboliger gjennom mange år.

I virkeligheten fikk de bare tilgang til reiser og ferieopphold uten noen form for spesialrabatt knyttet til det såkalte klubbmedlemskapet, slike som alle kan få hos forskjellige reisebyrå.

Brukte skrapeloddtrikset

Skrapelodd der alle vinner skal ha blitt brukt for å lure til seg kunder.

Skrapeloddvinnene ble etter sigende kjørt i taxi til et kontor på taket av leilighetskomplekset Club Puerto Atlantico. Der ble det kjørt et intenst salgsshow i opptil åtte timer.

I tillegg til å selge ferietid i timeshare-leiligheter som ikke eksisterte, skal gjengen ha solgt hjelp til folk som ville ha tilbake penger for timeshare de tidligere hadde kjøpt.

Innpiskerne, som opererte på gatene i turisttette områder, skal noen ganger ha utgitt seg for å representere ansatte i Kanariøyenes turistråd eller kjente selskap i reisebransjen for å få folk på kroken.