Nesten 3000 innvendinger mot lovutkast for ferieboliger

På fredag gikk høringsfristen for et lovutkast for utleie av ferieboliger ut, og den kanariske regjeringen har fått inn 2987 innvendinger.

Bolig til leie på Gran Canaria.

Loven om ferieboliger har gitt både politikere og utleiere hodebry siden 2015.

Mange av de som har gitt respons peker på de samme problemene, men det er også en del som spriker i totalt motsatt retning:

Et eksempel på det siste er at et politisk parti hevder at lovteksten, slik den foreligger nå, vil føre til en uønsket dobling av antall ferieboliger.

En interesseforening for utleiere av ferieboliger hevder for sin del at den vil føre til at alle ferieboliger vil bli borte fra markedet.

Den delen det har kommet flest innvendinger mot, er at andelen ferieboliger ikke skal utgjøre mer enn 10 prosent av bygningsmassen, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

Kaller det en dekkoperasjon

Det politiske venstrepartiet Podemos kaller lovutkastet en svindel og en dekkoperasjon som utgir seg for å være bærekraftig, men i realiteten vil føre til en dobling fra de over 55 000 ferieboligene som finnes i dag.

– Den kanariske regjeringen har frekkheten til å selge dette som en "bærekraftig" lov som gjør at bygninger kan gjøres om til hoteller, og familieboliger til turistlandsbyer. Dette skjer altså i en tid når innbyggerne gjør opprør mot en reiselivsmodell som er katastrofal for det sosiale flertallet og for miljøet, uttaler partilederen, Noemi Santana, i en pressemelding.

Hovedinnvendinger fra Podemos:

 • Podemos ønsker en lavere andel ferieboliger i forhold til total boligmasse. Partiet anbefaler at det blir satt til 1 prosent. I dag er det cirka 4 prosent samlet sett for Kanariøyene.
 • Økte ressurser for kontroll av ferieboliger på utleiemarkedet. Ingen ting er nevnt om dette i lovutkastet. I dag er det 35 aktive inspektører.
 • Alle utleieplattformer på internett for utleie av turistboliger må verifisere lisensen til de som søker å annonsere overfor den offentlige administrasjonen før annonsene publiseres, og nekte de som ikke har gyldig lisens å annonsere.
 • Økt eiendomsskatt for ferieboliger.
 • Krav om sivil ansvarsforsikring.
 • Muligheter for myndighetene til å trekke tilbake lisensene i såkalte pressområder med stor boligmangel for å garantere innbyggeres rett til boliger.

Vil skrote hele lovutkastet

En forening for utleiere av ferieboliger, Ascav, tror loven vil føre til det motsatte av det Podemos tror:

 • Alle ferieboligene på Kanariøyene vil bli borte, og det vil bli bortimot umulig å registrere nye. Foreningen avfeier fullstendig lovutkastet, og har allerede levert det første søksmålet.
 • Ascav presenterer også en alternativ lov med 14 hovedpunkter, hvor de to viktigste er å innføre  turistskatt og byggestopp for hoteller i ett år.
 • Et tredje punkt er bygging av kommunalboliger.
 • Det er også et ønske om at det innføres incentiver for å tilbakeføre ferieboliger til fastboliger.
 • Dessuten beskyttelse av naturområder mot økt press fra menneskelig aktivitet.

Frykter tap av arbeidsplasser

Fagforeningen CCOOs organisasjon for bygg- og anleggsarbeidere har kommentert at loven vil føre til en kraftig reduksjon i byggevirksomhet.

Det vil sette mange arbeidsplasser og bedrifter i fare, hevdes det.

Vil ha radikale endringer

En av bedriftsforeningene på Kanariøyene, CCE, innvender at loven vil sette ni av ti ferieboliger på øygruppen i fare.

Foreningen krever at boligeiernes rettigheter må respekteres, og vil ha radikale endringer i lovteksten.

Loven må garantere utviklingen av den økonomiske aktiviteten for ferieboliger, understrekes det.

CCE ønsker at de tekniske kravene til ferieboliger skal reduseres, både for eksisterende og nye lisenser for utleie.

Lovutkastet gir eksisterende ferieboliger en frist på fem år til å innfri de nye kravene.

Vil ha bort krav om energiklasse

Blant kravene er energiklasse C eller bedre for boligene, og klasse B hvis bygningen er reist etter 2007.

Mange av dagens ferieboliger har energiklasse G. Loven vil derfor i praksis utelukke 90 prosent av boligene, ifølge CCE.

De viser også til at EUs kriterier for regulering er mindre strenge.

Krav om fornybar energi og et godkjent ladeuttak for elbiler vil de også ha fjernet fra lovteksten.

Det samme gjelder krav om tilgjengelighet for funksjonshemmede, i og med at mange av boligene ble bygd før det kom slike lovreguleringer.

Vivienda Vacacional
Dette skiltet viser at boligen er lovlig registrert for utleie til turister. Foto: Canariajournalen

Eiendomsmeglerne

Kanariøyenes forening for eiendomsmeglere (Acegi) kritiserer også at eksisterende boliger må innfri de nye tekniske kravene i løpet av fem år.

Sterk kritikk fra Airbnb

Utleieplattformen Airbnb har også, ikke uventet, kritisert lovutkastet sterkt, og kaller det en uproporsjonal regulering.

Airbnb uttrykker skuffelse over lovteksten, og hevder i en kunngjøring at det vil skade kanariske familier som leier ut.

Det vises også til at antallet feriegjester i ferieboliger er svært få sammenlignet med hotellgjester.

Dessuten at ferieboligene er spredd utover i andre områder i tillegg til turistområdene, mens de fleste hotellene er klumpet sammen i turistområder.

Dermed bruker gjester i ferieboliger mer penger i lokale bedrifter.

Ni av ti ferieboliger som ble avertert på utleieplattformen i 2023, liggger angivelig utenfor turistområder.

Eurostat viser at 82 prosent av turistene på Kanariøyene bor på hoteller, leilighetshoteller, pensjonater og lignende profesjonelle overnattingssteder, og at bare 4 prosent leier ferieboliger, understreker Airbnb.

Ferieboliger som leies ut på Airbnb i Spania får inn 5100 euro i leieinntekter per år i gjennomsnitt, vises det til.

En ny EU-lov om korttidsutleie har nylig blitt vedtatt, og vil trolig gi større innsikt i utleieplattformenes virksomhet.

Analyserer svarene

Jéssica de León, turisme- og arbeidsminister kunngjør i pressemeldingen at departementet nå skal starte gjennomgangen av alle innvendingene.

Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, har uttalt at den endelige lovteksten skal være ferdig i juni, og tror at loven vil bli godkjent i løpet av året.

Mange skandinaver leier ut sine ferieboliger på Kanariøyene, og vil bli berørt av den nye loven.

Allerede før lovutkastet ble lagt ut på høring, kom det i tillegg 5400 innvendinger og innspill.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!