Hevder at ferieboliger har liten innvirkning på boligkrisen

Kanariøyenes forening for ferieboliger, Ascav, hevder at fremveksten av ferieboliger har så godt som null innvirkning på boligmangelen som råder og den stigende husleien.

Feriebolig,vivienda vacacional er det mange av på Gran Canaria.

Det røde skiltet Vivienda Vacacional viser at boligen er lovlig registrert for utleie.

I en rapport som ble overlevert til kanariske myndigheter denne uken, hevder foreningen at ferieboliger bare utgjør 4,3 prosent av boligmassen på øygruppen, mens boliger som står tomme utgjør 19,4 prosent.

Rapporten viser til at 36 prosent av alle turistsenger på Kanariøyene er i ferieboliger, og at drøyt en av fire ferieboligene er i hendene på småeiere.

Videre vises det til at utleie av ferieboliger genererer 43 000 arbeidsplasser på Kanariøyene, og at inntektene gavner det kanariske samfunnet.

Andelen ferieboliger er imidlertid høyere på Kanariøyene enn i noen andre spanske regioner, viser tall fra Spanias nasjonale, statistiske institutt.

Andelen ferieboliger varierer sterk i de forskjellige områdene av Kanariøyene.

I Yaiza kommune på Lanzarote er for eksempel 21,5 prosent av boligmassen ferieboliger, og i La Victoria de Acentejo på Tenerife er det under 1 prosent.

Kanariøyenes regjering er i ferd med å utforme en ny lov som skal regulere ferieboliger.

Sterke protester

Det har kommet inn over 5000 innspill til lovutkastet, som turist-, industri- og handelsdepartementet, ledet av Jessica de León, skal gjøre ferdig i mars.

De fleste som har gitt innspill ønsker en begrensning på, og kontroll av antallet ferieboliger, opplyser den kanariske regjeringen.

De Leon viser til at loven skal skape en balanse mellom territoriale og urbane modeller for områdeplanlegging  i samsvar med etterspørsel samt sosial, kulturell, økonomisk og miljømessig bærekraft.

Hensikten med loven er ikke å sette klare grenser, men å å regulere bruk av landarealer på en hensiktsmessig måte gjennom instrumenter for planlegging, opplyser ministeren.

På den måten kan det identifiseres om nye tillatelser for utleie av ferieboliger er forenlig med, og ikke skadelig for, by- og landutviklingen i ulike områder, ifølge de Leon.

Videre opplyses det at det ikke vil settes tak på antall ferieboliger per fysisk eller juridisk person, heller ikke på leieprisen, og det vil ikke bli særskatter for eiere av ferieboliger, kun ordinær beskatning.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!