Nesten 200 000 sengeplasser i ferieboliger på Kanariøyene

På Kanariøyene finnes det nå 195 994 sengeplasser i ferieboliger som er registrert for utleie.

Woermann-tårnet i Las Palmas på Gran Canaria.

I Las Palmas er det rikelig med ferieboliger.

Det nærmer seg antallet sengeplasser i hotellene, som er 251 308, opplyste Kanariøyenes reiselivsminister, Jéssica de León, under presentasjonen av en ny rapport om ferieboliger denne uken.

De utgjør 36 prosent av alle sengeplasser som er tilgjengelig for turister på øygruppen, og svært mange leies ut privat.

Hotellene har 46 prosent av sengeplassene, og 18 prosent (98 042) er i andre typer overnattingssteder for turister.

Her er det flest ferieboliger

I to kommuner, Las Palmas de Gran Canaria og La Oliva på Fuerteventura, er det flere plasser i ferieboliger enn i hoteller.

Seks kommuner har flere sengeplasser for turister enn det er fastboende innbyggere:

Mogán og Sán Bartolomé de Tirajana på Gran Canaria, Pájara på Fuerteventura, Yaiza og Tías på Lanzarote, og Adeje på Tenerife.

Ferieboliger har 8 sengeplasser per 100 innbyggere på øygruppen.

På Fuerteventura det 21 per 100 innbyggere; i Yaiza, 62, og i El Cotillo 104 per 100 innbyggere.

28 560 eiere leier ut

Per oktober 2023 var det 28 560 eiere av ferieboliger.

Cirka sju av ti har private eiere, og cirka tre av ti har firma som eiere.

Halvparten av sengeplassene finnes i de åtte av ti ferieboligene med eiere som kun leier ut én enkelt eiendom til turister.

Den andre halvparten av sengeplassene ligger i ferieboliger med eiere som leier ut to eller flere eiendommer til turister.

Ny utleielov skal sette tak

Statsråden understreker at utleie av ferieboliger må reguleres for å unngå spenninger på grunn av mangel på boliger for fastboende.

Kanariøyenes regjering har varslet at det kommer en ny lovregulering på dette feltet, og er i gang med et utkast som de mener skal være klart i juni.

Det er varslet at det skal settes tak på hvor mange ferieboliger som kan registreres i såkalte pressområder, som kan være hele eller deler av kommunene hvor det er mangel på fastboliger som leies ut.

Den kommende loven kalles «Bærekraftig lov om turismebruk av boliger».

Loven skal bli mer ambisiøs enn dagens lov om utleie av ferieboliger, loves det.

Rapporten som ble presentert, er laget av observatoriet for reiselivet i samarbeid med forskere fra Cátedra CajaCanarias-Ashotel, begge ved universitetet i La Laguna, på Tenerife.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!