4500 underskrifter mot utleieloven

Et opprop på internet som oppfordrer den kanariske regionsregjeringen til slutte å forfølge private utleiere av ferieboliger har samlet over 4500 underskrifter.

Private utleiere på Kanariøyene som ikke har godkjenning for ferieboligutleie risikerer bøter på fra 18 000 til 60 000 euro. Foto: Hugo Ryvik

Oppropet ble startet på Change.org av presidenten i ”plattformen for regulering av utleie av ferieboliger” på Kanariøyene, Doris Reyes Borrego.

Bakgrunnen er at private utleiere som ikke har lisens fra myndighetene til å drive utleie av bosteder til turistformål risikerer bøter på mellom 18 000 og 60 000 euro.

Over 7500 slike bøter er hittil ilagt på Kanariøyene.

Vil ha regulering

Ifølge Borrego er det over 52 000 familier på Kanariøyene som er avhengige av inntektene fra utleie av ferieboliger (Alojamiento turistico)

Hun ønsker at privatutleien også skal reguleres slik at de ikke kan bli oppfattet som lovløs.

I 2013 valgte i overkant av ti prosent av turistene, det vil si cirka 1,3 millioner, private overnattingsalternativer.

Borrego peker på at disse leier biler, spiser på restauranter og handler i butikkene, og er et alternativ til hoteller.

Mange av disse ville ikke kommet til Kanariøyene hvis privatutleien ikke fantes, hevder hun.

Dessuten betaler de kanariske utleierne angivelig  skatt på inntektene fra utleievirksomheten.

Går ut i gatene

Underskriftskampanjen har nå beveget seg ut i gatene på Tenerife, og skal gjøre det samme på Gran Canaria og Fuerteventura.

Turistloven på Kanariøyene er flere år gammel, men har først blitt håndhevet for alvor overfor privatutleiere etter en endring i en annen lov, utleieloven. Utleieloven (LAU), som gjelder alle former for utleie, ble endret 1. juli 2013 og kan påvirke turistutleie også. 

Tidligere har privatutleiere fått beskjed fra embetsverket at de ikke trengte å bry seg om loven. 

Uklart lovverk

Dagens utleielov får mye kritikk for at den er utydelig og åpen for flere tolkninger. Som boligeier har du lov til å leie ut boligen både på lang og kort sikt.

I utgangspunktet er det definisjonen av om det er en turistrelatert virksomhet eller ikke som avgjør.

Hvis leieboeren melder adresseendring til bostedet du leier ut, og du ikke driver med matservering eller andre tjenester som kan defineres som turistrelaterte, kan det nok sies å ikke være turistrelatert utleie.

Selv om du har lisens fra turistrådet til å drive utleie til turister, kan du bli straffet med høye bøter hvis du mangler et klageskjema og en inspeksjonsbok som loven pålegger.

Mange av utleierne knytter seg til utleietjenester på internett, ofte drevet av firma som er registrert i utlandet.

De siste månedene har flere fjernet sine utleieboliger fra internett av frykt for å få bøter.