Slik kan du unngå å bli lurt når du leier feriebolig

Svindel med utleie av ferieboliger har blitt mer utbredt i Spania den siste tiden, ikke minst på Kanariøyene. Her kan du lese hvordan du kan redusere risikoen for å bli lurt.

Du bør være ekstra forsiktig når du leier feriebolig privat, særlig fra mindre kjente utleieformidlere av privatboliger på internett. Foto: Skjermdump fra utleieside

Det har i årevis vært vanlig at utleieselskap på internett tar seg av utleie av private boliger til turister, og mange boligeiere leier også ut selv direkte. Fremveksten av store utleieportaler som Airbnb og Home Away har fått privatutleie til å ta helt av.

Det er imidlertid en hel del fallgruver hvis du leier privat eller fra selskap som formidler privat utleie.  

Flere nordmenn har blitt lurt

Canariajournalen har den siste tiden omtalt noen slike tilfeller, hvor nordmenn har ankommet Gran Canaria etter å ha betalt på forhånd, og ikke fått tilgang til boligen de har betalt for.

Spansk politi har gått ut med advarsler om at det nå er mer av denne typen svindel. Nylig ble en gjeng som drev med utleiesvindel i stor skala avslørt på Tenerife.

Kan tape mye penger

Hvis du bestiller ferieovernatting før du reiser, må du i slike tilfeller ofte betale en vesentlig del av leiesummen eller et depositum på forhånd, før du reiser til feriemålet. Dermed er det en viss fare for at du kan tape mye penger.

Hvis du leier gjennom reisebyrå er det som regel liten risiko for at noe skal gå alvorlig galt, men leier du av private, er du mer sårbar for eventuell svindel.

Her er noen gode råd

Reisenettsiden The Independent Travel har noen gode sjekkpunkter for leie av ferieboliger:

1. Er prisen helt på jordet?

Mange utleiesvindlere lokker til seg kunder med priser som ligger godt under markedsprisene. Sjekk hva prisene ligger på for tilsvarende boliger i området. Er prisen mistenkelig lav, er det et faresignal.

2. Krever de identitetsbevis?

Blir du bedt om å sende kopier av identitetspapirer som pass og førerkort eller lignende informasjon uten at det fins plausible grunner for det som kan verifiseres? Det er nok et faresignal.

3. Stemmer utleierens adresse overens med telefonnummeret?

Hvis du leier på Gran Canaria, vil for eksempel landkoden være +34 for Spania, og områdekoden 928 for faste telefonnummer, det vil si at telefonnumrene begynner med 928.

Hvis det oppgitte telefonnummeret er i et annet land enn der du vil leie, skal du være ekstra påpasselig. Ring og sjekk om du får svar, og at du får svar som bygger opp under seriøsiteten.

Mange oppgir ikke telefonnummer i det hele tatt, men kan ha oppgitt en adresse. Hvis du søker på adressen på internett, kan du finne ut om utleieselskapet eller personen faktisk holder til der.

Hvis du finner et annet selskap på den oppgitte adressen, kan du ringe deres nummer og se hva som skjer.

4. Virker markedsføringsmaterialet mistenksomt?

Mange svindelnettsider stjeler bilder og tekst fra seriøse reiseselskap og utleieselskap på internett. Prøv å kopiere en bestemt, unik frase i teksten som beskriver utleieboligen, og gjør et internettsøk på denne frasen.

Hvis du da får treff på siden til et legitimt utleieselskap eller reiseselskap, er det god grunn til å være på vakt.

5. Er det virkelig eieren du er i dialog med?

Svindlere kan finne på å stjele e-post-adressene til genuine selskap. Hvis du kun har en e-post-adresse å kommunisere på, be om å få nummeret til en fastlinje som du kan ringe, og sjekk at områdekoden stemmer med plasseringen.

Ring eieren og spør for eksempel om detaljer, slik som hvor langt det er til stranden, hvor bra mottakerforholdene for mobilsignaler er, hvor bra internettilkoblingen er osv.

Hvis du finner svarene utilstrekkelige, gå litt dypere og spør for eksempel om navnet på den nærmeste restauranten. Finn så telefonnummeret til denne restauranten og ring dit.

6. Kreves det betaling med bankoverføring?

Mange boligeiere krever bankoverføring for å holde kostnadene nede, men det betyr at du gir fra deg penger til noen du ikke kjenner. Du har da ingen krav på å få refundert pengene fra banken hvis du blir svindlet.

Pass på at du går gjennom sjekklisten over før du overfører penger. Vær særlig oppmerksom hvis bankkontoen er på en usannsynlig lokasjon i forhold til utleieboligen.

7. Prøver de å presse deg til å bestemme deg raskt?

Svindlere vil helst ha tak i pengene dine så fort som mulig, for så å forsvinne.

De kan for eksempel advare deg om at det er andre som er interessert i å leie slik at du bør bestemme deg med en gang. Et annet pressmiddel er at de tilbyr rabatt hvis du betaler raskt.

Hvis du opplever dette, kan du sjekke om de er seriøse ved å tilby å sende betalingen eller depositumet med post til den fysisk adressen til utleieboligen. Hvis det virkelig er eieren du er i kontakt med, vil det som regel bli akseptert.

En svindler har som regel ikke tilgang til post som kommer til utleieboligens adresse.

Flere gode råd fra Forbruker Europa

Dette er Forbruker Europas råd for å bestille feriebolig trygt:

  1. Finn ut mest mulig om utleier før kontraktsinngåelse. Booker du via internett, skal nettsiden gi all nødvendig kontaktinformasjon til utleier. Unngå store forskuddsbetalinger.
  2. Oppstår det problemer er det viktig at du klager på stedet og gir utleier en mulighet til å ordne opp. Gjør du ikke dette, kan du miste retten på kompensasjon eller prisavslag. Videre er det viktig at du dokumenterer bevis for manglene ved ferieboligen, ta bilder eller video.
  3. Bestiller du feriehuset gjennom et firma innen EU, reguleres avtalen av EU-bestemmelsene om forbrukerrettigheter, og Forbruker Europa kan hjelpe deg.

Canariajournalens tips

Hvis du føler deg usikker på en utleier, kan du raskt og enkelt sjekke både selskapet, nettsiden, de som er oppført som kontaktpersoner og annen relavant informasjon med enkle søk på internett.

Søk med navnet på utleieselskapet eller nettsidenes navn, og legg til søkefraser som «scam» (svindel) eller warning (advarsel). Da kan du få frem informasjon fra folk som hevder at de har blitt lurt.

Noen ganger finner du advarsler i forum på reiseportaler, i blogger og andre steder på internett.

Du kan også søke på personenes navn, med eller uten tilleggsfrasene, og se hva du finner av informasjon.

Whois.com kan du sjekke hvem internettdomenet er registret på. Der skal du finne navn, adresse og telefonnummer.

Sjekk dette mot kontaktinformasjonen for utleieselskapet. Ring eventuelt det oppgitte telefonnummeret eller send e-post. Gjør eventuelt et søk også på denne personens navn.

Du vil også se hvor lenge det er siden internettdomenet ble opprettet. Hvis det ikke har eksistert særlig lenge, bør du være særlig oppmerksom.

Svindlere som driver falske utleiesteder har en tendens til å forsøke å avvikle nettsidene før politiet kommer på sporet av dem, og eventuelt fortsette under nye firmanavn og andre domenenavn.

Hvis epost-adressene til et utleieselskap er en typisk privatadresse på gmail, hotmail eller lignende, kan det også være et tegn på at selskapet ikke er blant de mest seriøse, og gi grunn til å være litt ekstra forsiktig.

Hvis privatpersoner leier ut egen bolig direkte, er det helt greit med slike e-post-adresser.

Tryggere alternativer

Du kan regne med at de kjente reisebyråene ikke vil forsøke å svindle deg.

Det kan du også regne med når det gjelder Air bnb, Home Away, Booking.com og de andre store og kjente utleieformidlerne, som også har betalingsordninger og garantiordninger som skal gjøre det tryggere å leie fra private.

Du kan for eksempel hos noen kreve hjelp til å få refundert pengene fra utleieren hvis du ikke får tilgang til boligen du har leid, og få hjelp til å finne alternativt bosted hvis du blir stående på feriestedet uten overnattingsplass.

Leie gjennom seriøse eiendomsmeglere på feriestedet er som regel også tryggere.

Delvis forbud mot privatutleie

En annen side av saken er at det i flere regioner i Spania, deriblant Kanariøyene, fins lover og reguleringer som delvis forbyr kortidsutleie av privatboliger til turister.

Disse lovene er for tiden gjenstand for mye diskusjon, og det ligger an til at de blir endret i noen regioner.

Det gjelder blant annet på Kanariøyene, hvor en ny lov kom i 2015 som skal endres i år. I mellomtiden blir den ikke håndhevet så hardt som det lovteksten gir rom for.

Disse lovene og reglene er vanskelig for en leietaker å sette seg inn i, men det fins en viss risiko for at du leier en ulovlig feriebolig.

Det har ikke leietakeren noe ansvar for, men det er fare for at du ikke får tilgang til boligen eller må flytte ut hvis boligen blir utsatt for kontroll.

Et tips er at du ber utleieren sende deg dokumentasjon på at det er lovlig utleievirksomhet for den boligen du skal leie.

Alle som leier ut ferieboliger på Kanariøyene, må registrere dette hos myndighetene, og skal dermed ha slik dokumentasjon.