Her er det flest ferieboliger i forhold til fastboliger

I noen av turistkommunene på Kanariøyene er det en høy andel ferieboliger for utleie i forhold til antallet fastboliger. Her får du oversikten.

Vivienda Vacacional

Dette skiltet viser at ferieboligen er offentlig registrert for utleie på Kanariøyene. Slik loven krever.

Utleie av private ferieboliger har vært i sterk vekst på Kanariøyene.

Det har ført til en hissig debatt om hvorvidt det bidrar til å presse fastboende ut av boligmarkedet på grunn av økende boligmangel og stigende prisnivå.

Det finnes over 40 000 ferieboliger med over 173 000 sengeplasser på Kanariøyene, ifølge de siste tallene fra INE, Spanias nasjonale, statistiske institutt. Antallet ferieboliger har økt med 2167 siden februar og med 3000 siden august 2020.

Antallet sengeplasser har økt med 5632 fra i fjor og 10 652 fra 2020.

Ferieboliger utgjør 3,9 prosent av den totale boligmassen på Kanariøyene.

Nedenfor får du en oversikt over hvilke kommuner som har den største andelen ferieboliger for utleie, og hvor mange som finnes i hver kommune.

Åtte kommuner har en andel på over ti prosent ferieboliger. De tre turistkommunene som ligger helt på topp er La Oliva på Fuerteventura, Yaiza på Lanzarote, og Mogán på Gran Canaria.

Disse tre kommunene har også blant de høyeste prisene for leie av fastboliger.

En høy andel ferieboliger er likevel ikke hele forklaringen på at prisene går opp. Lav takt i bygging av nye boliger de siste 12-13 årene spiller også inn, samt befolkningsveksten.

Flere studier har forsøkt å finne sammenhengen mellom høy leie for fastboliger og en høy andel ferieboliger, men svarene er ikke entydige.

Noen studier indikerer at investorer har kjøpt eiendommer i «beskjedne» nabolag, renovert, og solgt eller leid ut til en høy pris, og at dette har fått det generelle prisnivået i nabolagene til å stige, slik at mange av de opprinnelige innbyggerne ikke har råd til å bo der lenger.

Det nasjonale konkurransetilsynet (CNMC) fastholder at det ikke finnes empirisk bevis for hvordan utleie av ferieboliger påvirker prisnivået for leie og kjøp av fastboliger i Spania.

Instituttet for utvikling av bærekraftig turisme ved universitetet i Las Palmas (TIDES) peker på at det finnes en sammenheng, men at det ikke er den eneste faktoren som påvirker prisene.

Avisen Diario de Avisos har sammenstilt forholdet mellom leiepriser og ferieboliger i en tabell, med tall fra en boligleieindeks fra departementet for samferdsel, mobilitet og urban agenda, og myndighetenes register for ferieboliger.

Den viser heller ikke noe entydig forhold mellom mange ferieboliger og høy leie, men den viser likevel at det er høye leiepriser i noen av kommunene som har en høy andel ferieboliger, slik som La Oliva, Yaiza og Mogán.

Dette er de 20 kommunene med en høy andel ferieboliger:

La Oliva: 2920 ferieboliger, 26 prosent av den totale boligmassen.

Yaiza: 1567 ferieboliger, 13 prosent.

Mogán: 1674 ferieboliger, 12 prosent.

Antigua: 884 ferieboliger, 12 prosent.

Hermigua: 120 ferieboliger, 12 prosent.

Adeje: 2699 ferieboliger, 11 prosent.

Valle Gran Rey: 450 ferieboliger, 11 prosent.

El Pino de El Hierro: 122 ferieboliger, 10 prosent.  

Teguise: 1044 ferieboliger, 9 prosent.

Haria: 538 ferieboliger, 9 prosent.

Santiago del Teide: 852 ferieboliger, 9 prosent.

Aguelo: 54 ferieboliger, 9 prosent.

Pájara: 917 ferieboliger, 9 prosent

San Bartolome de Tirajana: 2445 ferieboliger, 9 prosent.

Tijarafe: 130 ferieboliger, 8 prosent.

Arona: 3497 ferieboliger, 8 prosent.

Tias: 1211 ferieboliger, 8 prosent.

Arico: 440 ferieboliger, 7 prosent.

Tazacorte: 176 ferieboliger, 7 prosent.

Tejeda: 74 ferieboliger, 7 prosent.

Tags