Minst 60 000 i protesttog mot mer masseturisme på Kanariøyene

Titusener mennesker gikk i protesttog i gatene i dag mot økning av masseturisme på Kanariøyene.

Mer enn 60 000 mennesker demonstrerte mot masseturisme på Kanariøyene.

Mange møtte opp til demonstrasjonen i Las Palmas i dag.

Demonstrasjonene foregikk i de største byene på de åtte befolkede Kanariøyene, i Madrid, Barcelona,  Granada og Malaga på det spanske fastlandet, og i Berlin og London.

Minst 32 000 på Tenerife

Tallene for hvor mange som deltok i markeringene spriker en hel del.

I Santa Cruz de Tenerife, hvor det var størst fremmøte, har regjeringens delegat rapportert at 32 000 deltok, mens arrangørene oppgir 80 000.

Delegatens tall for Las Palmas, Kanariøyenes mest befolkede by, er 14 000 demonstranter. Arrangørenes tall for Las Palmas, er 50 000.

Videoen under viser protesttoget på marsj i Mesa y López i Las Palmas.

På Lanzarote opplyser delegaten at 9000 mennesker deltok; på Fuerteventura, 2000; på La Gomera, 200; på El Hierro, 120; og på La Graciosa, 30.

I Madrid, Barcelona, Malaga, Berlin og London skal fra noen titalls til noen hundretalls mennesker ha demonstrert, ifølge nyhetsbyrået Efe.

Demonstrasjonene får bred dekning i både spansk og utenlandsk presse.

  –  Ingen turistfobi

Under slagordet «Canarias tiene un limite» («Kanariøyene har en grense»), har demonstrantene lest opp manifester.

Arrangørene avviser at det er en generell turismefobi på Kanariøyene, og viser til at det er en politisering av saken som bare har fått gjenklang i den «mest tabloidiserte» delen av britisk presse.

Graffiti med ordene «turister gå hjem» på Kanariøyene som er vist i britisk presse, er isolerte tilfeller, ble det sagt under demonstrasjonen på Tenerife.

Turister vil alltid bli møtt med vennlighet, sier ledene for demonstrasjonene, men de ønsker en mer ansvarlig modell som legger begrensinger på den videre veksten.

Kan ikke fortsette å vokse

I 2023 ble det satt rekord med 16,2 millioner turister, og prognosene peker mot at det kan bli så mange som 17 millioner i år.

Kanariøyene kan ikke ta imot millioner flere turister hvert år, ble det sagt under opplesing av manifestet i Santa Cruz de Tenerife.

Det vises blant annet til at Kanariøyene, til tross for rekordmange turister, har svært mange fattige, et av Spanias laveste lønnsnivå, og problemer for innbyggerne med å komme inn på boligmarkedet på grunn av mangel på boliger og høye boligpriser.

Turismen bidrar også til trafikkproblemer og overbelastning på naturen, vises det til.

Dette krever demonstrantene

  • Legg om dagens turismemodell slik at masseturismen begrenses, overbefolkningen stoppes, og naturen bevares.
  • Innfør turistskatt (også kalt økoskatt).
  • Etabler moratorium mot turismeutbygging (midlertidig stopp).
  • Reguler salg av boliger til ikke-fastboende utlendinger.

En lang rekke interessegrupper og organisasjoner står som felles arrangør av demonstrasjonene i dag.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!