Tror aksjoner mot turisme kan gi falskt fobi-bilde

Den kanariske regjeringen, øyrådet på Tenerife og næringslivsorganisasjoner har uttrykt bekymring over planlagte demonstrasjoner mot vekst i masseturismen.

Kanariøyene har en grense, også for masseturisme.

Kanariøyene har også en smertegrense for masseturisme.

Demonstrasjonene skal gå av stabelen 20. april på fem av øyene:

Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura og La Palma.

Det er en lang rekke miljøorganisasjoner og andre interessegrupper som står bak.

Slagordet er «Canarias Tiene Un Limite» (Kanariøyene har en grense).

Protesten er både rettet mot utbyggere og mot politikere og partier som tillater veksten, og alle som oppmuntrer til en økning i turismevolumet.

Kan skape vrengebilde

Bekymringen fra enkelte politikere og næringslivet er blant annet at demonstrasjonene kan skape et bilde av motstand mot turister og turisme på Kanariøyene som ikke er i tråd med virkeligheten.

Både Kanariøenes president, øyrådet på Tenerife, handelskammeret på Kanariøyene og hotelleierforeningen Ashotel har uttalt at de oppfatter det som demonstrasjoner mot turisme.

Arrangørene hevder på sin side at de ikke er mot turisme eller turister, men ønsker en ny og mer ansvarlig turismemodell som ikke fører til overbefolkning av øygruppen og ytterligere store utbygginger i beskyttede og sårbare naturområder.

–  La melkekua være i fred

Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, ba på mandag de som protesterer mot turisme om å vise sunn fornuft fordi det er hovedkilden for sysselsetting.

Visepresidenten i Ashotel, Gabriel Wolgeschaffen, kalte det «en perfekt storm» under en pressekonferanse denne uka, og sa at man må «la kua som gir melken være i fred».

Han viste til at turismen genererer 35 prosent av Kanariøyenes bruttonasjonalprodukt.

Mange fattige tross økonomisk vekst

De siste tallene fra den offisielle turismeundersøkelsen Egatur viser at omsetningen i turistbransjen har økt med cirka 20 prosent de to første månedene i år sammenlignet med i fjor til over fire milliarder euro. I fjor var det dessuten rekordinntekter.

Arrangørene av demonstrasjonene viser på sin side til at over en tredel av befolkningen likevel står i fare for å havne i fattigdom og sosial utestengelse, og at Kanariøyene har Spanias nest laveste lønnsnivå.

Flere nye prosjekter

Eksempler på nye turismeprosjekter som har skapt store kontroverser er luksusanlegget Cuna del Alma, hotell La Tejita, velværeklinikken Dichosa, Hotel Oliva Beach, Circuito del Motor (motorsportbane for blant annet Formel 1), Puerto de Fonsalía, og Siam Parks planer om et enormt badeland på  Gran Canaria.

Ønsker fordomsfri debatt

Ashotel ber om en behersket debatt for å komme til bunns i temaet.

Ordføreren i Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, sa på pressekonferansen at han har full respekt for ytringsfriheten og friheten til å demonstrere.

Han ber om en seriøs og fordomsfri debatt som knyttes til befolkningsveksten de siste 20 årene, en vekst som stiller krav til tjenester og infrastruktur som det ikke kan reageres raskt nok på, mener ordføreren.

– Kampanje for turismefobi

En liten demonstrasjon mot masseturisme på Tenerifes sørlige lufthavn nylig, blir av handelskammeret i Santa Cruz de Tenerife kalt en «isolert kampanje for turismefobi orkestrert av minoritetsgrupper».

Det blir likevel ansett at slike aksjoner kan få en viktig, negativ effekt ved at det blir oppfattet som generell turismefobi av utlendinger.

Presidenten i handelskammeret, Santiago Sesé, har uttalt at det er «uansvarlig» å arrangere slike protester.

Blant problemene med stor vekst i masseturisme som ofte trekkes frem av kritikere, er blant annet:

  • Dårlig fordeling av rikdommen fra turismen
  • Skader på natur og utbygging i naturområder
  • Dårligere tilgang til naturen for innbyggerne
  • Økte utslipp
  • Trafikkproblemer som forsterkes på grunn av mange leiebiler på veiene
  • Høye boligpriser og husleie i forhold til inntektsnivået
  • Dårlig tilgang på boliger for innbyggerne
  • Høyt press på helsetjenestene
  • Vannmangel som forsterkes av mange turister.

Flere av disse tingene er det også andre årsaker til enn turismen.

Vinkler hardt på turismefobi

En del utenlandske og spanske nyhetsmedier har slått slike saker stort opp i det siste, og omtalt det som turistfobi på Kanariøyene.

Det er imidlertid ikke dokumentert at innbyggerne generelt har fobi mot turisme, og det er heller ikke så mye som tyder på det, utover interessegrupper som ikke er fullt ut representative for hele befolkningen.

Canariajournalens redaksjon har kontakt med mange kanariere, og en uformell rundspørring viser at nesten alle som ble spurt er generelt positive til turistene, selv om noen kanariere viser til enkelte negative sider ved turismen som de ikke liker så godt.

Kanariøyene har ikke noe generelt problem med overbelastning og overturisme, ble det konkludert med i en undersøkelse om bærekraft i turismen som forskere ved universitetene i La Laguna og Las Palmas kom med i 2023.

Kanariøenes statistiske institutt skal nå ta rede på dette spørsmålet gjennom spørreundersøkelser om hvordan påvirkningen fra turismen og turister oppfattes av innbyggerne.

Resultatene skal legges til i en kvartalsmessig rapport.

2400 innbyggere over 18 år i kanariske hjem forskjellige steder på øygruppen skal danne et representativ utvalg.

Den første spørreundersøkelsen skal gjennomføres i det kvartalet vi har gått inn i nå, andre kvartal 2024, kunngjør instituttet i en pressemelding.

Dermed får vi kanskje snart en kvalifisert fasit på om det er turistfobi på Kanariøyene eller ikke.

93 prosent av turistene overnatter for øvrig på bare 1,8 prosent av Kanariøyenes areal som er dedikert til turisme i 47 områder.

Varsler sultestreik

En av interessegruppene har kunngjort at noen av medlemmene vil starter en sultestreik på ubestemt tid i protest mot at byggingen av Cuna del Alma og hotell La Tejita ikke har blitt stoppet.

Begge ble stoppet av den forrige kanariske regjeringen for brudd på regelverk, men har nylig blitt startet opp igjen.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!