Somrene på Gran Canaria er forlenget med to måneder siden 1980-tallet

På Gran Canaria har somrene blitt 16 dager lengre for hvert tiår siden 1981, hvilket betyr at de nå varer i to måneder mer på grunn av klimaforandringene.

Mye sol og mye varme gjennom stort sett hele året kombinert med en ikke alt for lang reisetid er viktige grunner til at Gran Canaria er nordmenns absolutte feriefavoritt. Her fra Amadores-stranden. Foto: Hugo Ryvik.

Gran Canaria har den lengste forlengelsen av sommeren i hele Spania, viser rapporten "Open Data Climático" fra det nasjonale, spanske værinstituttet Aemet, som ble presentert i går, onsdag.

I Spania har somrene blitt fem uker lengre, ifølge rapporten. Offisielt varer sommeren fra 21. juni til 21. september i Spania.

Data fra tre målestasjoner

Måledata på Gran Canaria som disse tallene er basert på er hentet fra Aemets værstasjon i Gando ved Gran Canarias lufthavn, som ligger like over havoverflaten.

Det er også presentert data fra Santa Cruz de Tenerife og Izaña, som ligger på 2400 meters høyde på Tenerife:

I Santa Cruz de Tenerife er somrene forlenget med en og en halv måned på 40 år, og i Izaña med to uker.

På Gran Canaria har seks av årene siden 2011 vært blant de 20 prosent varmeste årene som er registret. Gjennomsnittlig årstemperatur for referanseperioden 1981 til 2010 er 21.1 grader.

Varmere enn vanlig åtte år på rad

Alle årene fra 2010 til 2017 var varmere enn normalt på Gran Canaria, og somrene 2015, 2016 og 2017 var det til tider ekstremt varmt. 2018 var imidlertid et kaldere år enn normalt:

Det året var det sju måneder med temperatur under normalen og bare to, mars og desember, med temperatur over normalen. 

Fra 1995 til 1999 var det også fem påfølgende år som var varmere enn normalt. Årene 1991-1994 var imidlertid svært kalde.

To av tre vintermåneder varmere enn normalt

I vintersesongen, oktober-mars, har det det vært 40 måneder med temperatur over det normale og 11 med temperaturer under det normale fra 2010 til 2018.

Det vil si at nesten to av tre vintermåneder har vært unormalt varme i denne niårsperioden, og under to av ti har vært unormalt kalde.

Februar og mars 2019 er også beskrevet av Aemet som varmere enn normalt, mens januar var litt kaldere enn normalt.

Sluttrapporten kommer senere

Ifølge Aemet er det en tydelig trend til oppvarming på Kanariøyene.

Disse dataene er foreløpige presentasjoner fra studien, og data fra flere målestasjoner skal analyseres før sluttrapporten presenteres.

Tags