Vinteren var nedbørsfattig og varm på Kanariøyene - det blir våren også

I dag, 20. mars, starter våren på Kanariøyene, og status for vinteren er at den var varmere og tørrere enn normalt. Det spås også en vår med varmt, tørt og stabilt vær.

Corralejo-stranden på Fuerteventura med øya Los Lobos i bakgrunnen. Arkivfoto

Status for vinteren ble lagt frem av det statlige værinstituttet Aemets delegat på Kanariøyene, Jesús Alberto Aguilera, i dag, onsdag.

Tidenes tørreste desember

Desember var den tørreste noensinne med absolutt ingen nedbør i det hele tatt.

Det har bare skjedd en gang før at det ikke har kommet nedbør i desember i Santa Cruz de Tenerife (år 1900) og tre ganger i Izaña høyt oppe på fjellet Teide på Tenerife (år 1918, 1959 og 2011).

Temperaturen lå 0-1 grad over det normale i desember, 0,7 grader under ved kysten og inntil 1,7 grader under normalen i høyere strøk i januar, og 1 grad over i februar.

Uvanlig at det ikke er frost i desember

Aguilera sier at det er påfallende at det ikke var frost noen steder på Kanariøyene i desember, ikke en gang på Teide, Spanias høyeste fjell, og at det ikke kom noe nedbør i desember.

Han peker på at vinteren ikke lenger er regnsesong på Kanariøyene. Nå kommer regnet, hvis det kommer i det hele tatt, fra siste del av oktober til inngangen av desember.

Peker på klimaendringene

Trenden med varmere og tørrere vær har pågått i mange år, og Aguilera legger skylden på en økende konsentrasjon av klimagasser i atmosfæren.

Selv om vi slutter å slippe ut klimagasser nå, vil oppvarmingen fortsette i tiår fremover, hevder han.

Dårlig forberedt på klimaendringene

Kanariøyene er ikke forberedt på å takle effektene av klimaendringene, advarer økologiprofessor Javier Arístegui i avisen Canarias 7 i dag.

Professoren ved Universitetet i Las Palmas gjennomførte i fjor en studie som analyserer og evaluerer effekten og styrken av klimaendringene på Kanariøyene.

Flere varmebølger, mer sanddis fra Sahara, økt brannfare og migrasjon av arter av flora og fauna er noen av farene som er påpekt.

Det går også mot mer nedbør om sommeren, og en heving av havnivået setter turismen i fare.

Varm vår i vente

I april, mai og juni venter Aemet temperaturer over det normale og mindre regn enn normalt.

I fjor vår var det uvanlig mye regn for årstiden. Etter årevis med tørke fikk vannreservoarene etterlengtet påfyll i løpet av noen få dager med intens nedbør.

Tags