Kanariøyene har jevnest temperatur og minst nedbør

Britiske og spanske aviser skrev denne uken at solkysten i Spania har flest soltimer i året foran Kanariøyene. Kanariøyene har imidlertid betydelig mindre regn og jevnere temperatur enn Malaga.

Malaga har mest sol av Spanias turistregioner, men Kanariøyene har totalt sett uten tvil det beste klimaet for gode feriedager året igjennom. Her fra Playa de Mogan. Foto: Egil Ryvik

Det statlige værinstituttet Aemets database for klimatiske gjennomsnittsverdier i Spania har perioden 1981 til 2010 som referanse.

Der går det frem at flyplassen i Malaga, regionen hvor Costa del Sol ligger, har gjennomsnittlig 2905 soltimer i året, det vil si over 320 dager.

Åtte flere soldager i Malaga

Flyplassen på Gran Canaria har 2822 timer sol. Dermed ligger Malaga 83 timer foran Kanariøyene på soltoppen.

Omgjort i julidager blir det cirka åtte flere soldager i året på Malaga.

Oversikten viser at Malga har flest soltimer i perioden fra april til september, mens Gran Canaria kommer best ut i perioden fra oktober til mars, da gjennomsnittstemperaturen på Gran Canaria også ligger 5-6 grader over Malaga.

Tenerifes sørlige flyplass har på sin side 2725 soltimer i året, 97 færre enn Gran Canaria og 180 færre enn Malaga.

Nesten tre grader varmere på Kanariøyene

Når det kommer til gjennomsnittstemperatur gjennom året, ligger Malagas flyplass et stykke bak flyplassene på Gran Canaria, som har 21,4 grader i årsgjennomsnitt, og Tenerife, som har 21,8 grader.

Malaga ligger på 18,5 grader, og har dessuten en gjennomsnittlig minimumstemperatur på 13,5 grader – Gran Canaria har 18,0 og Tenerife sør har 17,9.

I vintermånedene er 15 grader i februar den laveste gjennomsnittstemperaturen på Gran Canaria, mens Malaga er nede i 11,3 allerede i november og faller helt ned til 7,4 i januar.

Den gjennomsnittlige maksimaltemperaturen på Malagas flyplass er 23,3 grader mot 24,4 på Gran Canaria og 24,8 på Tenerife.

Maksimaltemperaturen i juli og august ligger godt over 30 grader i Malaga, mens den på Gran Canaria ligger over 3 grader lavere.

Stor forskjell i temperaturjevnhet

Differansen mellom høyeste og laveste gjennomsnittstemperatur er dermed betydelig større på Malagas flyplass.

På Gran Canaria er differansen 6,4 grader, på Tenerife 6,9 og på Malaga 9,8 grader.

Mye mindre regn på Kanariøyene

Aemets database sier også at Malagas flyplass har gjennomsnittlig 42,3 dager med nedbør årlig med til sammen 534 millimeter nedbør.

Her blir Malaga slått ned i støvlene av Kanariøyene:

Flyplassen på Gran Canaria har i gjennomsnitt 22,1 dager med til sammen 151 millimeter nedbør i året.

Den sørlige flyplassen på Tenerife har 15,2 dager med 132 millimeter nedbør et gjennomsnittsår.

Færre stormdager på Kanariøyene

En titt på hvordan det ser ut på stormfronten, viser at Malagas flyplass har 13,4 dager med storm i året. Gran Canarias flyplass har 2,7 dager, og Tenerife 1,5 dager.

Det kan påpekes at det er bedre vær andre steder i Malaga-regionen enn på flyplassen, men det gjelder Gran Canaria og Tenerife også.

Alle de tre omtalte flyplassene ligger lavt i terrenget, så høydeforskjellene utgjør ingen stor forskjell. Malagas flyplass ligger  på 5 meter over havet, Gran Canarias på 24 meter og Tenerifes på 64 meter.

Best klima i Puerto de Mogan

Puerto de Mogan sørvest på Gran Canaria (flyplassen ligger i øst) har flere soltimer, høyere temperatur og betydelig mindre nedbør enn på flyplassen, og er omtalt flere ganger av forskjellige meteorologer forskjellige steder i verden som stedet med verdens beste klima.

Las Palmas på Gran Canaria har, av det amerikanske værmagasinet Weatherwise, blitt utnevnt til den byen i verden som har det nest beste været totalt sett for å leve og jobbe. 

Best luft på Kanariøyene

Arrecife på Lanzarote og Las Palmas har også Spanias reneste byluft, ifølge en WHO-undersøkelse fra 2014 av luftkvaliteten i 1600 av verdens større byer, og er blant de tre byene med minst luftforurensing i Europa og blant de fem med minst luftforurensing i verden.

Kanariøyene har dessuten Spanias reneste luft, viser en miljøundersøkelse fra miljøorganisasjonen Ecologistas en Acción fra 2014.

Tags