Klimaendringene har gjort somrene fem uker lengre i Spania

Siden 1980-tallet har sommerens varighet i Spania økt med fem uker, viser en ny rapport fra det statlige værinstituttet Aemet. Sju av ti spanjoler er allerede påvirket av klimaendringene.

På Kanariøyene er det sommerlignende tilstander nærmest hele året, men også der varer sommersesongen lengre enn før. Foto: Mogán kommune

32 millioner spanjoler, 68,5 prosent av befolkningen, har begynt å merke resultatene av drivhuseffekten:

Det har vært en opphopning av varme dager de siste ti årene, en forlengning av sommeren og flere tropenetter, ifølge rapporten, som heter "Open Data Climático".

Rapporten ble presentert av Aemet på en pressekonferanse i dag i anledning Verdens Meteorologidag.

Dataserier til studien er hentet fra 58 meteorologiske stasjoner Spania, og 37 av disse viser temperaturer de siste fem årene som er blant de 20 prosent varmeste i måleserien.

Studien viser at gjennomsnittstemperaturen blir stadig høyere i alle årets sesonger, og mest om våren og sommeren, som blir varmere og varer stadig lengre.

Sommeren i Spania øker med ni dager per tiår og er nå fem uker lengre enn på 1980-tallet.

Temperaturen har blitt generelt høyere mellom april og oktober, hvilket bekrefter at sommersesongen starter tidligere og slutter senere.

Størst forandring i Barcelona

De mest ekstreme temperaturendringen er registrert i Barcelona, hvor det har vært svært varmt hvert år siden. Over seks måneder av hvert år siden 2011 har vært blant de 20 prosent varmeste i måleserien.

I Murciel og Teruel har dette skjedd i fem måneder av året siden 2011, og i Madrid har de siste fem årene vært svært varme.

Temperaturen i Middelhavet har steget med 0,34 grader per tiår. Havnivået har steget 3,4 millimeter per år siden 1993. 

Stor økning av halvtørre landområder

Studien viser også at landområder av Spania som er halvtørre på grunn av høy temperatur og mangel på regn har økt med 30.000 kvadratkilometer de siste femti årene.

Det er Castilla-La Mancha, Ebro-dalen og sørøstsiden av Spania som er mest rammet av dette.

Tags