Klimaendringer fører til mer uvær på Kanariøyene

Temperaturen på Kanariøyene vil ved utgangen av dette århundret ha steget med en og en halv grad, viser en fersk studie.

Den tropiske stormen Nadine rørte rundt i Atlanterhavet i sju uker i høst, og kom farlig nær Kanariøyene. Hvis vannet rundt Kanariøyene blir varmere, øker risikoen for at slike stormer drar inn over øygruppen. Foto: Nasa.

Drivhuseffekten betyr at det blir mer og mer ekstremvær i form av orkaner og tornadoer i årene som kommer på Kanariøyene.

På Gran Canaria har temperaturen steget med 0,1 grad per tiår siden 1946, og siden 1970-årene har økningen akselerert, skriver Efe Verde.

I årene fra 2001-2010 har det vært en økning på 0,2 grader, ifølge klimaforskere fra Universitetet i Las Palmas.

Svært alvorlig for Kanariøyene

Klimaendringene er et alvorlig problem for Kanariøyene, mener visepresident og miljøsjef på Kanariøyene, José Miguel Pérez.

Syv av de ti varmeste årene på Gran Canarias historie har inntruffet mellom 1980 og 2010, viser en studie av klimaendringer på Kanariøyene, som ble presentert i går.

En tidligere studie av Tenerife viser en utvikling tilsvarende den som er registrert på Gran Canaria.

Stor innvirkning på kanarilivet

Fram mot 2014 skal det samles inn mer data som skal brukes til å utvikle en plan for hvordan Kanariøyene skal tilpasse seg klimaendringene.

En temperaturøkning på en og en halv grad vil ha en vesentlig innvirkning på miljø, økonomi og livsførsel på Kanariøyene, mener forskerne.

Det vil bli mer skyer om våren og sommeren, og temperaturøkning i havoverflaten sommer og høst.

Økt skydannelse er allerede registrert på Tenerife og på sørkysten av Gran Canaria

Oppvarming av havet gir flere stormer

I oktober i år er temperaturen i havet rundt Gran Canaria to grader høyere enn ventet.

Oppvarming av havet gjør at Kanariøyene blir mer utsatt for ekstremt uvær som hittil ikke har vært så vanlig på øygruppen, slik som den tropiske stormen Delta, som gjorde store skader på øygruppen i 2005.

Dessuten er oppvarmingen koblet til manetinvasjonene på kanariske strender, et fenomen som har vært særlig sterkt i år.

Disse funnene indikerer at klimaforandringene er reelle. Forskningsprosjektet heter Climaimpacto 2007-2013.

Tags