Nordmann arrestert for omfattende timeshare-svindel på Gran Canaria

Politiet på Gran Canaria bekrefter i dag at en nordmann er blant de 15 personene som er arrestert for svindel med gjenkjøp av timeshare-avtaler på Gran Canaria.

Etter omfattende etterforskning gikk politet før helgen til aksjon mot timeshare-svindlere på Gran Canaria. Personen som blir pågrepet på bildet er ikke identifisert. Foto: Skjermdump fra Policia Nacionals film av arrestasjonene.

Flere nordmenn skal også være ofre for svindelen. Utenom nordmannen er en person fra Østerrike, en britisk kvinne og tolv spanjoler pågrepet.

I tillegg er det ting som tyder på at en tysker kan være hjernen bak svindelen, men denne personen er foreløpig ikke pågrepet, ifølge Alberto Garcia. direktør for organisasjonen Mindtimeshare, en tidligere politimann som har god innsikt i etterforskningen. 

Over 30 nordmenn svindlet

Dette er etter alt å tyde den samme kriminelle gruppen som svindlet nordmannen Kjell Øvergård og andre nordmenn som TV 2 hjelper deg laget programinnslag om i fjor og i april i år. Ødegård ble svindlet for over 90 000 kroner, andre nordmenn har tapt enda mer.

TV 2 Hjelper deg har identifisert over 30 nordmenn som er utsatt for denne typen svindel på Gran Canaria, og har søkt etter en mann med rogalandsdialekt som har stått bak svindelen.

Det er foreløpig ikke kommet fram informasjon om hvorvidt det er denne nordmannen som nå er pågrepet.

Holdt til i Las Palmas

Gjengen som nå er siktet jobbet fra to callsentre i Las Palmas. Svindelen gikk ut på at timeshare-kunder ble tilbudt gjensalg av timeshare-avtaler.

Store beløp ble betalt i forskudd, men svindlerne skal ha beholdt pengene uten at gjensalg ble gjennomført. Politiet har fått inn over 150 klager på svindelen, som beløper seg til over tre millioner euro.

Går gjennom bevisene

Politiet analyserer nå bevismaterialet, og vil foreløpig ikke gi ytterligere informasjon til pressen.

Store mengder dokumentasjon og datautstyr er beslaglagt, skriver politiet i en pressemelding, blant annet lister over personer som er oppringt og partneravtaler.

Videreføring av svindelsak fra i fjor

Forbrukerorganisasjon Mindtimeshare, som er finansiert av flere timeshare-selskap, sto bak en svindelanmeldelse i fjor sommer som førte til arrestasjoner av 75 personer i Arguineguin sørvest på Gran Canaria, deriblant nordmenn.

De arresterte var knyttet til ferieklubben Voyager Travel, som har hovedsete i Club Puerto Atlantico i Arguineguin på Gran Canaria, og andre selskap som er drevet i regi av de samme folkene som står bak klubben.

Anmeldelsen var delt i tre hoveddeler, og en av disse gjaldt gjensalg av timeshare-avtaler. Dommeren som hadde saken kastet i vår ut saken mot sju påståtte hovedmenn etter å ha tatt opp forklaringer, men godkjente videre etterforskning av svindelen med timeshare-gjensalg.

Det er denne etterforskningen som nå har ført til nye arrestasjoner.

Hadde tilgang til ferieklubbavtaler

Aksjonen mot Voyager Travel i fjor ble utført av Udyco, Policia Nacionals etterforskningsavdeling for kriminelle nettverk og narkotikakriminalitet på Kanariøyene. Denne gangen har Udyco med seg Udef, en tilsvarende avdeling fra Policia Nacionals hovedsete i Madrid.

Et kjernespørsmål i saken er hvorvidt noen timeshare- og ferieklubbselskap selv er involvert i svindelen. Mye tyder på at svindlerne har hatt tilgang til enkelte ferieklubbers kundeavtaler, men det er uklart hvordan de har fått tilgang til disse.

Ingen sammenheng, hevder ferieklubb

Club Puerto Atlanticos ledelse, ved advokat Adrian Diaz-Saavedra Morales, har epostet denne kommentaren til Canariajournalen.no om arrestasjonene den 28. juli:

”Club Puerto Atlantico, dets ansatte, eller dets partnere har ingen sammenheng overhodet med arrestasjonene 28. juli 2014 på Gran Canaria i forhold til en påstått svindel med gjenkjøp av timeshare-rettrettigheter. Vi er glade for at politistyrkene har gjennomført pågripelsen av den påståtte gjengen med svindlere, dog mener vi at det bør gjennomføres en politikk som hindrer at turister som besøker Kanariøyene blir utsatt for dette og andre typer svindel knyttet til feriebildet. "

Mange nordmenn har klaget

Forbruker Europa har registrert 53 klager siden 2012 på gjensalg av timeshare-avtaler, forteller Ragnar Wiik, leder for Forbruker Europa i Norge, til Canariajournalen.no.

– 20 av disse klagene er fra 2013, men ingen er fra 2014. I 2014 har vi fått to henvendelser på gjensalgsavtaler. Inntrykket fra forbrukerne som kontakter oss er at de opplever at de blir lovet å få solgt sin andel, men at det koster penger for å få gjennomført salget, sier han.

Det er også kommet inn 63 klager på timeshare og ferieklubber generelt hittil i år. Klagene gjelder blant annet Flamingo Club/Grand Holiday, Compass, Voyager Travel, Lifestyle Holiday, Realistix Solution/ISS, Orbit management, Interval International, og Via Gulliver.

På Compass, som er det nye navnet på Voyager Travel, har det kommet inn 16 klager i år, mens det var hele 143 klager i 2013.

Kundene har angrefrist

Han understreker at folk alltid er best sikret om de benytter kredittkort ved betalingen. Da kan de fremme tilsvarende krav overfor kredittyter i henhold til Finansavtalelovens paragraf 54b.

Forbruker Europa skriver på sine nettsider at direktiv 2008/122/ EC gir forbrukerne angrerett på gjensalgskontrakter. Det vil si at forbruker kan påberope seg angrerett på disse avtalene uavhengig av om det er et bedrageriforsøk/svindelforsøk.

Angreretten bør påberopes skriftlig slik at den kan dokumenteres i etterkant. Fristen for å angre seg er i utgangspunktet 14 dager fra avtale ble inngått, men vil kunne utvides opp til tre måneder og 14 dager dersom man ikke har fått angrerettskjema.

Hvis forbruker ikke får informasjon om angrerett eller angrerettskjema, vil fristen løpe ut etter ett år og 14 dager.

Anfi Gruppen går ut med støtteerklæring

Anfi Gruppen, som driver timeshare-anlegg i Arguineguin og Tauro på Gran Canaria, og er eid av nordmenn og et kanarisk firma, støtter i en uttalelse i dag politiets tiltak for å takle svindel av turister på Kanariøyene.

Timeshare-industrien sysselsetter over 10 000 mennesker på Kanariøyene, og har nesten to millioner kunder, ifølge organisasjonen RDO.