Kanariøyene subsidierer 39 anlegg for selvforsyning med fornybar energi

Regionsregjeringen på Kanariøyene har innvilget støtte til 39 installasjoner av fornybar energi som ikke skal knyttes til strømnettet.

Over halvparten av prosjektene som har fått støtte er solcelleanlegg som skal gjøre husholdninger og firma selvforsynte med energi. Foto: Gobierno de Canarias

25 av installasjonene er private og 14 tilhører lokale firma. Tildelingene ble kunngjort i en offisiell bulleteng (BOC) fra regionsregjeringen 6. september.

Slik er fordelingen

  • 20 av installasjonene er solcelleanlegg som har fått til sammen 266.556 euro i støtte.
  • 10 er solvarmeanlegg for oppvarming av vann. Disse har fått 105.291 euro i støtte.
  • 3 er biomasseanlegg som har fått 65.149 euro.
  • Tre er luftvarmepumper som har fått 10.638 euro.
  • 1 er en vindturbininstallasjon som har fått 1720 euro i støtte.
  • 2 andre typer fornybar-anlegg har fått 49.996 euro.

Tildelingen er gitt etter at departementet for økonomi, industri, handel og kunnskap lyste ut 500.000 euro i støtte fornybar energi-prosjekter for selvforsyning.

Støtten er samfinansiert med det europeiske utviklingsfondet (ERDF). Regionsregjeringen bidrar med 40 prosent.

228 millioner fra regionalt fond

Kanariøyenes regjering setter også av 228 millioner euro fra Kanariøyenes utviklingsfond FDCAN til implementering av en ny energimodell basert på mer fornybare energi, energieffektivisering og utvikling av bærekraftig transport.

Over 90 prosjekter skal finansieres med disse pengene: Blant annet elektrifisering av en bufegård på Fuerteventura med fornybar energi, og vindturbiner og solceller til forsyning av flere avsaltingsanlegg for sjøvann og vannbehandlingsanlegg på Gran Canaria.

Dessuten etablering av et fornybar energiteknisk institutt på Tenerife, utbygging av ladestasjoner for elbiler på La Gomera, og installasjon av vindturbiner på til sammen 9,2 megawatt i Teguise, Arrecife og San Bartolomé påLanzarote.

Energistrategi

Alt dette er i tråd med Kanariøyenes energistrategi for 2015-2025, der det blant annet oppmuntres til selvforsyning av energi, og målet er å bevege øygruppen mot en bærekraftig energimodell.