Norsk firma vil utnytte geotermisk energi på Gran Canaria

Representanter fra et norsk selskap har møtt politikere på Gran Canaria denne uken for å diskutere installasjonen av et anlegg for geotermisk energi i Mogan.

Francisco Gonzales, ordfører i Mogan kommune sør på Gran Canaria, har sittet i møte med et ikke navngitt norsk firma om geotermisk energi i kommunen. Foto: Ayuntamiento de Mogan.

Hvis prosjektet blir realisert, blir det et pionerprosjekt for Kanariøyene.

Mogans ordfører, Francisco Gonzalez, og minister for territorial politikk på Gran Canaria, Ana Cursón, deltok i møtet med representanter fra et ikke navngitt norsk selskap.

Mogan skal ha gode geotermiske forhold, ifølge en pressemelding fra kommunen.

Ivrig ordfører

– I tillegg til å skape kraft fra varme nede i bakken, genererer prosjektet arbeidsplasser i kommunen. Dette vil gjøre Mogan til en referanse for ren, fornybar energi. Vi vil være pionervert for en teknologiutvikling som kan bli vellykket også i andre deler av verden, sier Francisco Gonzalez.

Canariajournalen har tidligere skrevet om at Kanariøyene har stort potensial til å utnytte geotermisk varme til oppvarming av hus og vann og til produksjon av elektrisitet.

Geotermisk energi

Geotermisk energi er varme fra jorden indre som kan hentes opp ved å bore dypt ned i bakken.

Energien er tilgjengelig over alt og kan brukes til både til oppvarming, kjøling og produksjon av elektrisk kraft.

En stor fordel er at ressursen er upåvirket av vind, sol og nedbør. Produksjonen blir dermed svært jevn.

Hovedproblemet er at det er svært dyrt å bore seg dypt nok ned, særlig i områder hvor det er harde bergarter og tykk jordskorpe.

Ny kunnskap og ny teknologi er i ferd med å gjøre det mulig med effektivt uttak av energien på flere steder i verden.