Spansk-norsk avtale om miljøteknologi undertegnet i går

Gjennom EØS-midlene skal Spania og Norge samarbeide om forskning og utvikling med vekt på vannkraft, solenergi, vind- og bølgekraft.

Norges ambassadør i Spania, Torgeir Larsen, undertegnet avtalen i Madrid i går kveld. Håkon Hauan, direktør for Innovasjon Norge i Spania, skal legge til rette for samarbeid mellom landene. Her intervjues de to av spansk presse under et norsk-spansk seminar om miljøteknologi i Las Palmas 14. november. Foto: Hugo Ryvik

En avtale der Spania får rundt 360 millioner kroner i EØS-midler fram til 2014 ble undertegnet i Madrid om kvelden 15. november.

Av dette er cirka 140 millioner kroner satt av til utvikling av ny miljøteknologi.

– EØS-midlene skal bidra til å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene.Det legger vi til rette for blant annet gjennom dette miljøteknologiprogrammet. Spania og Norge står godt til hverandre som miljøsamarbeidspartnere, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Han viser til at Spania er blant verdens største og mest avanserte produsenter av ny, fornybar energi.

Norske muligheter

– Avtalen har en bilateral profil. Det vil si at skal være norsk relevans i prosjektene som støttes, slik at det også kan komme norske selskap til gode. I dag vet nok norske firma i for liten grad hvilke muligheter som fins i Spania. De er mange, sier Norges ambassadør i Spania, Torgeir Larsen, til Canariajournalen.

Innovasjon Norge skal bidra til å legge til rette for økt samarbeid mellom norsk og spansk næringsliv og forskningsinstitusjoner sammen med Center for Technological Industrial Development (CDTI), som er ansvarlig forvalter av programmet i Spania.

Likestilling

Et annet satsingsområde i Spania er likestilling, med likestillings- og diskrimineringsombudet som norsk partner. Programmet skal blant annet bidra til å løfte fram kvinnelig entreprenørskap, kjønnsbalanse i bedriftsstyrer, inkludering av rom- og innvandrerkvinner i arbeidslivet, og bekjempelse av vold mot kvinner.

Nærmere 90 millioner kroner er satt av til dette. 30 millioner kroner er satt av til en stipendordning for studenter og forskere, 35 millioner til et fond for frivillige organisasjoner, og 35 millioner til kulturarv og kulturutveksling.

Om midlene

EØS-midlene er Norges bidrag til å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa. Støtten skal også bidra til å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene.

EØS-midlene utgjør rundt 14 milliarder kroner fram til 2014. Norges andel er 97 prosent, mens Island og Liechtenstein står for resten av bidraget.

Et norsk-spansk seminar om fornybar energi og maritim teknologi som ble arrangert 13.-15. november på Gran Canaria er det første initiativet med tilknytning til den nye avtalen.

Det er første gang en slik type seminar er arrangert på Kanariøyene.

Seminaret ble arrangert av Innovasjon Norge, den norske ambassaden i Spania og Proexca, et offentlig selskap som er knyttet til det kanariske departementet for økonomi og finanser.