Norske seminardeltakere møtte El Hierros president

Søndag 13. november var en delegasjon med 30 nordmenn på befaring på det nyskapende vind-vannkraftverket som er under bygging på kanariøya El Hierro.

Den norske gjengen og de kanariske vertene samlet på et utsiktspunkt over stedet hvor vindturbinene og vannkraftstasjonen bygges. Helt til venstre El Hierros president. Alpidio Armas. Med dressjakke i midten foran: direktøren for forsknings- og utviklingsavdelingen i det kanariske instituttet for teknologi, Gonzalo Piernavieja Izquierdo. Foto: Hugo Ryvik.

Guider på turen var ingen ringere enn presidenten i El Hierros øyregjering, Alpidio Armas, og direktøren for forsknings- og utviklingsavdelingen i det kanariske instituttet for teknologi, Gonzalo Piernavieja Izquierdo. Nordmennene er deltakere på et norsk-spansk seminar om fornybar energi og maritim teknologi i Las Palmas 13.-15. november.

Seminaret ble innledet med en lynvisitt for de norske seminardeltakerne på El Hierro.

Verdens første fornybarøy

Det som gjorde besøket interessant for nordmennene er at El Hierro går hardt inn for å bli verdens første øy som er 100 prosent selvforsynt med fornybar energi. Det skal de gjøre med å kombinere vannkraft med vindkraft, noe som vil dekke 80 prosent av kraftbehovet på 48 gigawattimer, og supplere med solkraft og eventuelt bølgekraft.

Nå er de svært nær målet. De to dammene til vannkraftverket står klare, vannturbinene er monterte, rørene er lagt, og det meste av det øvrige utstyret til vannkraftverket er på plass. De første delene til de fem vindmøllene som skal monteres ankom øya 9. november, og er nå i ferd med å fraktes på plass.

Planlagt oppstart er i løpet av første kvartal 2012. Kostnaden for det hele er 65 millioner euro.

Kjapp rundtur

På El Hierro fikk nordmennene i løpet av to timer se området ved byen Valverde i nord der fem vindmøller snart skal på plass, og den øvre dammen til vannkraftverket, som om ikke mange månedene skal fylles med 556 000 kubikkmeter avsaltet sjøvann.

– Den største utfordringen i prosjektet var å tette bunnen i dammen, som er et utdødd vulkankrater, seir Izquierdo

16 norske firma er representert på seminaret i Las Palmas, de fleste med knytning til fornybar energi som vind- og bølgekraft. Seminaret arrangeres av Innovasjon Norge, den norske ambassaden i Spania og Proexca (Sociedad Canaria de Fomento Economico), et offentlig selskap som er knyttet til det kanariske departementet for økonomi og finanser.

I tillegg deltar representanter fra Enova, Innovasjon Norge, den norske ambassaden i Spania, Det Spansk-Norske Handelskammer, og 37 spanske selskap og organisasjoner.

Norsk-spanske forretningsbånd

Seminaret arrangeres av Innovasjon Norge, den norske ambassaden i Spania og Proexca (Sociedad Canaria de Fomento Economico), et offentlig selskap som er knyttet til det kanariske departementet for økonomi og finanser.

– Vi håper gjennom seminaret kan bidra til å styrke samarbeidet mellom Norge og Spania innenfor fornybar energi, og skape nye forretningsmuligheter for norske teknologiselskap i Spania og på Kanariøyene, sier Håkon Hauan, direktør i Innovasjon Norges avdeling i Spania.

På kanarisk TV

Den største kanariske TV-kanalen, RTVC, synes besøket fra Norge var så interessant at de laget et innslag om det på søndagskveldens nyhetssending.

En rekke internasjonale nyhetskanaler viser stor interesse for kraftprosjektet. Blant annet har svensk TV laget et innslag nylig, og ifølge Izquierdo skal en norsk TV-stasjon gjøre det samme snart. Sveitsiske og tyske aviser har hatt store reportasjer fra anlegget.

Vannreservoar

Den øvre dammen (bildet) er et gammelt vulkankrater (La Caldera) som er tettet i bunnen og forsynt med et utløp. Derfra ledes vannet i rør ned til fire vannturbiner, deretter videre til en nedre dam som er helt og holdent nykonstruert. Vannet pumpes tilbake til den øvre dammen med hjelp av overskuddskraft fra vindturbinene. Foto: Hugo Ryvik.

Norske El Hierro-besøkere  kom fra:

Den norske ambassaden i Spania

Det Spansk-Norske Handelskammer

Enova

Innovasjon Norge

Intentium

Langlee Wave Power (Illustrasjon)

Ocean Energy

Pelagic Power

Pontoon Power

RWPower

Solvind Prosjekt

Statoil

Sway

Wind Energy Nordic