Kanariøyene kan få 255 megawatt fra jordens indre

Kanariøyene har stort potensial til å utnytte geotermisk varme til oppvarming av hus og vann og til produksjon av elektrisitet.

Illustrasjon: Rock Energy

Øygruppen er det mest løftefulle området i Spania på dette området, skriver Abc.es.

Kraftproduksjon basert på geotermisk varme kan bli konkurransedyktig på pris med andre energikilder, mener både Spanias institutt for geologi og gruvedrift (Igme), det teknologiske instituttet for fornybar energi (Iter) og det vulkanske instituttet på Kanariøyene (Involcan).

Viktig bidrag

Geoplat, den geotermiske teknologiske plattformen i Spania, estimerer i et skriv fra 2010 at potensialet for installert effekt i geotermiske kraftverk på Kanariøyene i 2020 er 255 megawatt.

Det vil være et betydelig bidrag til energimiksen på øyene, som i dag er sterkt dominert av forurensende dieselkraftverk.

Kostnadene med strømproduksjonen anslås til å bli 90 euro per megawattime (1000 kilowattimer).

Med dieselkraftverk ligger kostnadene på 190-270 euro per megawattime.

Forskning pågår

På Kanariøyene driver Iter med forskning i prosjekter på dette området, og Petratherm SL har gjort den hittil største investeringen i Spania.

Hvis de forskjellige prosjektene utvikler seg som planlagt, og det gis tilstrekkelig med støtte fra det offentlige administrative apparatet, samt at forskningen fører til at utvinnbare geotermiske kilder oppdages, kan den første geotermiske produksjonen med en installert effekt på 20 megawatt starte i 2015-2016, skriver Abc.es.

Geotermisk energi

Geotermisk energi er varme fra jorden indre som kan hentes opp ved å bore dypt ned i bakken.

Energien er tilgjengelig over alt og kan brukes til både til oppvarming, kjøling og produksjon av elektrisk kraft.

En stor fordel er at ressursen er upåvirket av vind, sol og nedbør. Produksjonen blir dermed svært jevn.

Hovedproblemet er at det er svært dyrt å bore seg dypt nok ned, særlig i områder hvor det er harde bergarter og tykk jordskorpe.

Ny kunnskap og ny teknologi er i ferd med å gjøre det mulig med effektivt uttak av energien på flere steder i verden.