Kartlegger potensialet for utnytting av geotermisk energi på Kanariøyene

Undersøkelser av potensialet for å utnytte vulkansk varme dypt nede i bakken til geotermiske energiformål er i gang på Kanariøyene.

Tenerife. Vulkanen Teide, Spanias høyeste fjell, ruver i bakgrunnen. Foto: Pixabay

Tenerife har kommet lengst. Der er første fase av et prosjekt som ledes av det kanariske, vulkanske instituttet Involcan ferdig, og andre fase har startet, skriver avisen El Diario.

I andre fase er det satt av 1,1 millioner euro i 2017 og 2018 til å finne og velge ut de områdene som er best egnet for å gå videre i tredje fase, som er å utføre de første prøveboringene 2,5 kilometer ned i bakken. Disse områdene skal være valgt rundt årsskiftet 2018/2019.

Blant områdene som skal være aktuelle er San Miguel, Arona, Vilaflor og Guía de Isora sør på Tenerife.

Gran Canaria og La Palma

På Gran Canaria er Involcan så vidt i gang med første fase av de geotermiske undersøkelsene. Der er det satt av 535.000 euro frem til utgangen av 2018.

Øyrådet på La Palma har nylig signert en avtale med Involcan om å starte studier av det geotermiske potensialet på øya.

Direktøren i Involcan, Nemesio Pérez, viser til utnyttelsen av dyp jordvarme som er gjort på Island og Azorene.

På øya São Miguel på Azorene fins det to små geotermiske kraftverk som dekker 44 prosent av øyas kraftbehov. På Island utgjør geotermisk energi 66 prosent av den primære energien, hvorav 39 prosent går til produksjon av elektrisk kraft.

Utvikler 3D-modeller

I det delvis EU-finansierte prosjektet Geotercan utvikles eksperimentelle tredimensjonale modeller for karakterisering av geotermiske reservoarer på Gran Canaria, Tenerife og La Palma. ved å kombinere geofysiske, geokjemiske og geologiske metoder.

Flere organisasjoner, universiteter og firma deltar i prosjektet.