Kontrakt tildelt for prosjektering av vind- og vannkraftverk på Gran Canaria

Energiselskapet Red Eléctrica de España har tildelt kontrakt for prosjektering av det kombinerte vind- og pumpekraftverket ved Chira og Soria-dammene sør på Gran Canaria.

Slik blir kraftverket som skal bygges nord for Arguineguín på Gran Canaria. Ned til kysten av Arguineguin blir det en rørlinje til et avsaltingsanlegg for sjøvann. 1. Reservoar for sjøvann. 2. Avsaltingsanlegg. 3. og 6. Kraftlinje til avsaltingsanlegg. 4. Rør for avsaltet vann. Over grønnmerkingen blir det tursti. 5. Pumpestasjon. 7. Soria-dammen. 8. og 9. Kraftstasjon og turbiner (i fjellhuler) og kontrollsentral. 10. Kraftlinje 220 kV til hovednettet. 11. Vannkrets mellom reservoarene. 12. Chira-dammen. Stiplede linjer er installasjoner under marken. 

Kontrakten omfatter prosjektutarbeidelse, detaljert prosjektering, byggeledelse og teknisk assistanse, skriver avisen Canarias 7. I juli skal geotekniske og geologiske markundersøkelser for kraftverket ha blitt fullført.

Kan dekke 36 prosent av kraftforbruket

Byggetiden for kraftverket er beregnet til sju år og fem måneder.

Det blir på 200 megawatt, hvilket er nok til å dekke 36 prosent av dagens kraftbehov på Gran Canaria.

Vindturbiner skal stå for den daglige kraftforsyningen.

Vannservoarene skal fungere som batteri for overskuddskraft der vann pumpes fra det nedre til det øvre reservoaret i perioder når strømforbruket er lavt og det er gode vindforhold.

Dette skal gjøres ved å reversere vannturbinene, som da får en samlet effekt på 220 megawatt.

Når det er lite vind, kan vannet ledes ned igjen til det nedre reservoaret gjennom vannturbiner som produserer den nødvendige kraften.

Fallhøyden for vannet fra Chira- til Soria-dammen er 315 meter.

Avsaltingsanlegg og rørledninger

Prosjekteringen omfatter et avsaltingsanlegg for sjøvann i Arguineguin som skal knyttes til kraftverket via 19,5 kilometer lange rørledninger. Dessuten også 17,5 kilometer lange kraftledninger til en transformatorstasjon i Santa Águeda.

To grotter skal graves ut for å romme vannturbinene og kraftverkets transformatorstasjon. Hver av disse blir store nok til at de kunne ha rommet Santa Ana-katedralen i Las Palmas.

321 millioner euro

Budsjettet for kraftverket er på 321 millioner euro. Et mindre pilotanlegg av samme type, Gorona del Viento, har vært i drift på kanariøya El Hierro siden sommeren 2014.

Kraftverket og dets infrastruktur skal ligge i de to kommunene Mogán og San Bartolomé de Tirajana. 180 tomter skal eksproprieres i Mogán og 93 i San Bartolomé de Tirajana.

Planene for kraftverket har blitt utsatt flere ganger opp gjennom årene.