Gran Canaria kan spare 1,4 milliarder euro på å legge om til fornybar energi

Det optimale kraftforsyningsopplegget for Gran Canaria er å ha 65 prosent vindkraft og solkraft, ifølge en ny studie fra universitetet i Las Palmas.

95 prosent av kraftforbruket på Gran Canaria dekkes av to dieselkraftverk. Ved å legge om til 65 prosent fornybart, kan Gran Canaria spare både miljøet og milliarder av euro. Foto: Hugo Ryvik

Opptil 1406 millioner euro i året kan bli spart hvis det blir lagt om til mer fornybar energi på Gran Canaria, ifølge studien.

Gran Canaria forbruker 3515 gigawattimer energi i løpet av et år (2011-tall). I dag kommer 95 prosent av energien fra to dieselkraftverk i Jinamar og Juan Grande.

Enorme mengder diesel blir brent

Cirka 830 000 tonn diesel blir forbrent i kraftverkene hvert år. Dette koster 480 millioner euro med dagens oljepriser.

CO2-utslippene fra kraftverkene på Gran Canaria er 2,6 millioner tonn i året.

To prisscenarier

Studien som universitetet i Las Palmas har gjort på oppdrag fra regionsregjeringen på Kanariøyene er basert på to scenarioer.

Det ene går ut fra en årlig økning i oljeprisene på tre prosent, det andre er basert på en årlig økning på syv prosent, noe som er mer sannsynlig.

Ti forskjellige alternativer ble vurdert. Disse omfattet bruk av naturgass, diesel og fyringsolje, vindparker, solenergiparker og vannkraft (pumpekraftverk).

Dette er mest effektivt

For begge scenarioene er dette det mest effektive kraftforsyningssystemet, ifølge forskerne som gjennomførte studien:

  • Dieselkraftverk med 38 aggregat på 22,4 megawatt hver står for 851,2 megawatt termisk energi.
  • Vindkraft står for 850 megawatt fra 369 vindturbiner som er på 2,3 megawatt hver.
  • Solkraft står for 1000 megawatt.
  • Vannkraft står for 150 megawatt fra et pumpekraftverk med tre turbiner på 50 megawatt hver og tre pumper på 50 megawatt hver. Et slikt anlegg er planlagt bygd mellom Chira- og Soria-dammen på Gran Canaria.

Med dette opplegget kommer 65 prosent av kraften fra fornybar energi. Dieselforbruket blir redusert til cirka 260 000 tonn i året fra 830 000 tonn.

CO2-utslippene vil bli kuttet til 589 074 tonn i året.

Sparer mye penger

Hvis dieselprisen stiger med tre prosent årlig, vil det gi besparelser på 379 millioner euro det første året, 495 millioner om ti år, og 644 millioner om 20 år.

Hvis dieselprisen stiger med syv prosent årlig, vil det gi besparelser på 389 millioner euro det første året, 528 millioner om ti år, og 1406 millioner euro om 20 år.

Skaper nye arbeidsplasser

Studien indikerer at det kan bli skapt over 1000 direkte og indirekte permanente arbeidsplasser på lang sikt på Gran Canaria ved å gå over til den foreslåtte energimodellen.

Energimodellen kan med fordel innføres på alle Kanariøyene, ifølge studien.