Rydder vei for vindkraft på Gran Canaria

En ny arbeidsgruppe skal prøve å fjerne hindringer som blokkerer utbygging av vindkraft på Gran Canaria.

En arbeidsgruppe skal prøve å få snurr på vindkraften på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

70 prosent av de planlagte vindturbinene på Gran Canaria er i konflikt med flysikkerheten på øya i og med at de ligger i innflygingsområdet til flyplassen.

Derfor har utbyggingen ikke kunnet realiseres.

Nå skal hindringer som blokkerer utbyggingen av vindkraft på Gran Canaria ryddes av veien av en ny arbeidsgruppe, forteller Kanariøyenes viseminister for industri og handel, Francisca Luengo, i en pressemelding.

Dette ble avklart i et møte Luengo hadde i det spanske industridepartementet i Madrid 20. juni. Arbeidsgruppen skal bestå av teknikere og representanter fra den regionale og den spanske regjeringen.

Sterke argumenter

Luengo har en rekke gode argumeter å slå i bordet med:

Hvis 66 megawatt vindkraft som er planlagt utbygd på Gran Canaria ikke blir realisert, vil det koste rundt 22,8 millioner euro ekstra i strømkostnader, ifølge Luengo.

Dette belastes statsbudsjettet.

16 000 tonn olje må importeres og brennes av i oljekraftverkene på Gran Canaria for å lage kraften som vindturbinene kan lage.

Det tilsvarer et CO2-utslipp på 153 840 tonn. Oljen koster 12,7 millioner euro i innkjøp.

Store tap

Inntektstapet for utbyggerne av vindparkene over en 20 års periode er anslått til 61 millioner euro. Direkte investeringstap for Kanariøyene vil bli 109.4 millioner euro.

570 faste arbeidsplasser direkte i vindkraftindustrien kan etableres hvis vindparkene bygges ut. Dessuten skapes det 1400 arbeidsplasser i selve utbyggingsfasen.

Møtte utbyggerne

Francisca Luengo holdt i dag et møte i sakens anledning med utbyggerne av de vindparkene som hittil ikke har kunnet bygges ut.

Disse har sagt seg villige til å spille på lag med myndighetene for å få snurr på prosjektene.

Etter en vindkraftkonkurranse i 2007 ble det tildelt konsesjoner for 442 megawatt vindkraft på Kanariøyene, de fleste på Gran Canaria.

Men parkene har ikke latt seg realisere ennå på grunn av byråkratiske og flysikkerhetsmessige hindringer.