Vil erklære pressområde for høy husleie

Adeje kommune sør på Tenerife og Las Palmas kommune nord på Gran Canaria har planer om å erklære pressområder der det er særlig høy husleie.

Costa Adeje Tenerife

Costa Adeje, Tenerife.

Et forslag om dette  skal legges frem på det neste kommunestyremøte i Adeje sør på Tenerife, og turistrådet i Las Palmas, Pedro Quevedo, uttalt i et radiointervju med Cope på tirsdag at kommunen skal gjøre det samme for bydelene Isleta, Puerto og Guanarteme.

I henhold til Spanias nye boliglov, lov 12/2023, kan slike pressområder defineres for å regulere boligmarkedet og prisutviklingen for boligleie ut ifra bestemte kriterier.

For å få på plass en slik erklæring, må kommunestyrene først vedta at Kanariøyenes regjering skal bes om å undersøke de sosioøkonomiske parameterne som gjør det mulig å utføre erklæringen.

Et av kriteriene er at mer enn 30 prosent av inntektene må brukes på husleie.

Et annet kriterie er at husleien har steget minst tre prosent mer enn den generelle konsumprisindeksen de siste fem årene.

Når erklæringen er på plass, har Adeje kommune planer om å begrense leieprisene, gi støtte til personer som legger boliger ut på leiemarkedet, og gi skattelettelser og andre tiltak som kan bidra til å redusere leieprisene.

Adejes ordfører, José Miguel Rodríguez Fraga, erkjenner at manglende tilgang til boliger er et alvorlig problem for mange mennesker, og at noe må gjøres med saken.

Kommunen har også planer om å bygge 45 kommunale boliger med overkommelig husleie i Armeñime-området, og jobber for å frigjøre tomter til flere slike boliger.

Adeje og Las Palmas blir blant de første kommunene på Kanariøyene som går inn for en erklæring om pressområder for boliger.

Adeje er en av de tre kommunene på Tenerife der husleien er høyest.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!