I disse kommunene tar husleien det største jafset av lønna

I minst 10 av de 88 kommunene på Kanariøyene ligger husleien så høyt at de trolig vil defineres som stressområder i henhold til Spanias kommende boliglov.

Kanariøyene_kart

Loven skal innføres i 2024, og ble nylig godkjent av Spanias regjering og i parlamentet. I morgen, torsdag, skal kongressen stemme over lovforslaget.

Kriterier

Et av kriteriene for å definere områder som pressområder på boligmarkedet, er at husleie og boligutgifter (strøm, vann, avløp og avfallsavgifter) overstiger 30 prosent av husholdningenes samlede inntekt.

Det vektlegges også at husleien har steget minst tre prosentpoeng mer enn konsumentprisindeksen de siste fem årene.

Dette er presskommunene

Disse kriteriene møtes i dag i kommunene San Bartolomé de Tirajana, Mogán, Adeje, Arona, San Miguel de Abona, La Oliva, Antigua, Arico, Puerto de La Cruz og Granadilla de Abona, slår avisen Canarias Ahora fast.

Verst ser det ut i Kanariøyenes største turistkommune, San Bartolomé de Tirajana.

Der går 37,38 prosent av de gjennomsnittlige inntektene med til husleie og grunnleggende boligutgifter, ifølge avisens analyse.

Det er også i denne kommunen at de gjennomsnittlige leieprisene ligger høyest.

I Adeje sør på Tenerife går 36,96 prosent av inntektene til husleie, og i Mogán sørvest på Gran Canaria, 33,72 prosent.

Deretter følger Arona (33.71%) og San Miguel de Abona (33.70%).

De fleste av disse kommunene er sterkt knyttet til turisme.

Distrikter i kommunene

Pressområder kan defineres for hele kommunen, et distrikt i kommunen, eller en gruppe av distrikter.

I Maspalomas på Gran Canaria er nesten hele kystrekningen pressområder, og i Kanariøyenes fire største byer, Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz de Tenerife, San Cristóbal de La Laguna og Telde, kan det også bli definert pressområder i enkelte distrikter, slår avisen fast.

Grundig gjennomgang

Avisen har gjort en stor analyse av den fremtidige boligloven i forhold til situasjonen i kommunene på Kanariøyene.

Grunnlaget for analysen er informasjon fra Spanias nasjonale statistikkinstitutt (INE) og boligleieindeksen fra departement for transport, mobilitet og urban agenda, opplyses det.

Setter tak på leien

Loven sier at den årlige justeringen av boligleien i områder som defineres som pressområder, skal ha et tak på tre prosent i 2024 (i år er taket på to prosent).

Det skal også opprettes en prisindeks som skal begrense leieprisene.

En ekstrem økning i husleien de siste årene har ført til at seks av ti innbyggere på Kanariøyene i dag bruker mer enn 30 prosent av inntektene på husleie.

Regionsregjeringen bestemmer

Det er de autonome regionenes regjeringer som skal definere hvilke områder som er pressområder.

Den lovfestede leiebegrensingen innføres for å bremse faren for boligmangel for den lokale befolkningen i pressområder.

Kanariøyene er blant regionene i Spania hvor det er høyest andel utenlandske boligeiere; færrest kommunale trygdeboliger med gunstig husleie; og hvor både boligprisene og husleien har steget mest de siste årene, ifølge offisielle statistikker.

Ferieboliger påvirker markedet

Eiendomsmarkedet på Kanariøyene er attraktivt for investorer, særlig for bygging av ferieboliger for korttidsleie.

Analyser har blitt laget som viser at bygging av ferieboliger presser opp leieprisene for fastboliger som ligger i samme område.

Halve inntekten til husleie

Boligportalen Fotocasa har gjort en annen analyse som viser at kanarierne brukte nesten halvparten (49 prosent) av inntektene på husleie i 2022, ni prosentpoeng mer enn i 2021.

Fotocasa har brukt data fra jobbportalen Infojobs i sine analyser.

Husleien opp 16,9 prosent

I analysen vises det til en husleieøkning på 16,9 prosent i 2022 til et gjennomsnitt på 11,26 euro per kvadratmeter ved utgangen av året.

Det er imidlertid ikke tatt hensyn til hvor mange mennesker med inntekt som bidrar til husleien i hver husstand.

Derfor viser analysen i realiteten hvor mye som ville gått til husleie hvis husleien ble betalt av bare én gjennomsnittsinntekt.

Bruttolønn: Under 22 000

Infojobs oppgir en gjennomsnittlig bruttoinntekt før skatt på 21 897 euro i fjor, 1825 euro per måned.

I provinsen Las Palmas går 51 prosent av lønnen til husleie, og i provinsen Santa Cruz de Tenerife, 47 prosent, ifølge denne analysen.

I Spania totalt gikk 43 prosent a lønnen til husleie, vises det til.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags