Ble ferieklubbmedlem for å bli kvitt timeshare-avtale på Gran Canaria

Ingunn Justlar og Kenneth Storebø tegnet en kontrakt til 100 000 kroner med en beryktet ferieklubb på Gran Canaria for å bli fri fra en timeshare-avtale til 210 000 kroner. 

Kenneth Storebø og Ingunn Justlar ble medlemmer i en ferieklubb i Arguineguin, med håp om å komme ut av en timeshare-avtale på Club Monte Anfi. Foto: Hugo Ryvik / Anfi Gruppen

I går skrev vi om ekteparet Justlar og Storebø fra Loddefjord, som vant en sak mot det norsk-kanariske timeshare-selskapet Anfi Gruppen i provinsretten i Las Palmas.

Ekteparet var godt fornøyd med de ukeslange oppholdene på ferieanlegget Anfi del Mar i Arguineguin, som de hadde hatt kontrakt på siden 1998 og oppgraderte i 2005.

De var derimot sterkt misfornøyde med at de bare kunne oppnå en brøkdel av prisen de hadde betalt, cirka 210 000 kroner, når de bestemte seg for å selge bruksretten i 2010.

Advokathjelp fristet

På den tiden paret prøvde å selge, uten å lykkes, oppdaget de under et ferieopphold på Gran Canaria reklameplakater for et selskap som het ReclaimGC.

Disse kunne angivelig hjelpe timeshare-kunder ut av avtalene, og skaffe tilbake pengene de hadde betalt for bruksretten til leilighetene.

– Vi tok ikke kontakt med ReclaimGC, men begynte å tenke på at advokathjelp kunne være en mulighet for å komme fri fra timeshare-avtalen og få anstendig betalt, sier Kenneth Storebø til Canariajournalen.no.

Ferieklubbselgere lokket med advokathjelp

Like etter ble paret praiet av ferieklubbselgere, og deltok på et salgsmøte for ferieklubben Voyager Travel, en konkurrent til Anfi Gruppen, på hotellet Club Puerto Atlantico i Arguineguin.

Her fortalte de til selgerne at de slet med å få solgt timeshare-avtalen med Anfi del Mar.

– Da sa selgerne at de kunne hjelpe oss med det, at de hadde advokater som jobbet med slikt. Hvis vi bare tegnet en avtale med ferieklubben, skulle advokatene sørge for at vi ble fri fra avtalen med Anfi og fikk tilbake minst 400 000 kroner.

Kunne fortsette å bo på Anfi-anlegg

Til tross for en viss skepsis, syntes Storebø og Justlar at tilbudet var forlokkende.

Selgerne argumenterte med at de kunne fortsette å ta ferieuker på Anfi del Mar gjennom Voyager Travel, men til en mye lavere kostnad.

Pengene de skulle få tilbake fra Anfi ville dekke kostnadene til ferieklubben, i tillegg til å dekke det de hadde betalt inn til Anfi.

Dessuten ville de få betydelig lavere årlige vedlikeholdskostnader, ble det lokket med.

– Det var kanskje ikke så lurt, sett i ettertid, da vi fant ut at vi kunne ha kontaktet advokatene direkte, uten å gå via ferieklubben, men vi gjorde det. Vi tegnet en kontrakt til 100 000 kroner på en ferieklubbavtale med Voyager Travel, sier Storebø.

Inngikk avtale om juridisk hjelp

Det neste som skjedde var at de ble satt i kontakt med et advokatfirmaet som også holder til i Arguineguin, og har tette bånd til Voyager Travel, som i dag heter Orbit Travel.

Denne ferieklubben er startet og ledet av tyskeren Eugen Friedrich Kaiser, tidligere markedssjef hos Anfi fra 1999 til 2002. Den er blant de timeshare- og ferieklubbene det har kommer inn flest klager på til forbrukerorganisasjonen Forbruker Europa.

Både ferieklubb og timeshare-advokater

Kaiser etablerte dessuten også advokatselskapet ResaleGC Marketing i 2009, ifølge firmaregisteret i Las Palmas. ReclaimGC er et registrert varemerke under ResaleGC Marketing.

ResaleGC drev tilsynelatende med det samme som Canarian Legal Alliance (CLA), som er registrert i firmaregisteret med Kaisers kone Alexandra Jane Emmot som direktør, gjør i dag:

Hovedsakelig å tilby timeshare-kunder juridisk hjelp til å komme ut av timeshare-avtaler, etter det Canariajournalen.no kjenner til.

ReclaimGC skaffet ResaleGC kunder, hovedsakelig gjennom telefonsalg, slik CLA Marketing, som også er knyttet til ferieklubb-sfæren, gjør i dag. Canarian Legal Alliance og CLA Marketing er etter alt å dømme bare nye navn på ResaleGC og ReclaimGC.

Konkurrent og rettsmotstander

Eugen Kaiser omtalte i et intervju med Canariajournalen i 2014 Canarian Legal Alliance som «våre advokater».

Slik det fremstår er ferieklubben, som altså er startet av en tidligere Anfi-markedssjef som sluttet etter en konflikt, både en direkte konkurrent til timeshare-selskap som Anfi del Mar, og en motstander i retten gjennom et tilknyttet advokatfirma.

Telefonsalgsvirksomhet i CLA Marketing skaffer kunder til advokatfirmaet ved å ringe timeshare-kunder.

Ferieklubbens selgere gjør tilsynelatende det samme ved å lokke med advokathjelp til misfornøyde timeshare-kunder hvis de tegner kontrakt med ferieklubben.

Det ble også Tove Grimsbo, som nå har vunnet en tilsvarende sak som Justlar/Storebø mot Anfi i høyesterett, utsatt for. Grimsbo takket imidlertid nei til klubbavtale, men tegnet kontrakt om advokathjelp med de samme advokatene som Justlar/Storebø. 

Ferieklubben er med andre ord startet av en person som også har startet advokatvirksomhet hvis hovedoppgave er å tilby timeshare-kunder juridisk hjelp til å komme ut av sine timeshare-avtaler, og få tilbake det de har betalt for sine avtaler.

Massearrestasjoner i 2013

Sommeren 2013 var det en stor politiaksjon med massearrestasjoner av folk som jobbet for ferieklubben til Kaiser.

Kaiser har også to ganger tidligere vært utsatt for politiaksjoner etter mistanke om svindel, ifølge kanariske nyhetsmedier og organisasjonen Mindtimeshare, men har ikke blitt dømt.

Bakgrunnen for aksjonen i 2013 var en anmeldelse fra en rekke kunder, deriblant nordmenn, som hevdet de var svindlet. Det var også nordmenn blant de som ble arrestert.

I en påfølgende rettshøring avla sju lederskikkelser i selskapene, Eugen Friedrich Kaiser, Timothy Roberts Matthew, Luckau Jorn Peter, Yvonne James, Mark Misin, Paula Louise Beatson og Rodolf Antonius Mattheus, forklaring.

Dommeren avviste saken i 2014 på grunn av prosedyrefeil fra politiet.

Anke inne til behandling

Dommen er imidlertid anket inn for provinsretten i Las Palmas, som foreløpig ikke har tatt stilling til anken.

Det opplyser Alberto Garcia fra Mindtimeshare, som sto bak masseanmeldelsen i 2013 på vegne av over 60 Voyager Travel-kunder.

Mindtimeshare er for øvrig finansiert av timeshare-selskaper, og Garcia jobbet som sikkerhetssjef på Anfi på den tiden Eugen Kaiser jobbet der.

Mange klager

Av de 113 henvendelsene Forbruker Europa fikk inn som gjaldt timehare og ferieklubber i 2014, gjaldt en stor andel to ferieklubbnavn og to selskap som er knyttet til ferieklubben i Arguineguin:

Ferieklubbene Voyager Travel og Go-Compass, egentlig samme klubb med gammelt og nytt navn, og selskapene Lifestyle Holiday og Orbit Management.

I tillegg kom det klager på Anfi del Mar (Gran Canaria), Holiday Club (Gran Canaria), Diamond Resort, Intelligent Software Solutions, Interval International og Realistix Solutions. Noen av disse er kun formidlere for timeshare og ferieklubber.

Forbruker Europa har også i år fått inn flere klager på ferieklubben i Arguineguin under dens nyeste klubbnavn Orbit Travel og nye selskapsnavn Orbit Management. De har også tidligere år fått inn klager på ReclaimGC.

Ferieklubben i Arguineguin har med andre ord et temmelig frynsete rykte, noe som også fremgår av en rekke diskusjonsforum på internett.

Rettsprosessen var i gang

Justlar og Storebø hadde imidlertid ikke hørt om potensielle problemer knyttet til klubben på den tiden de inngikk kontrakter med ferieklubben og advokatselskapet i 2010.

Ekteparet tegnet kontrakt med advokatselskapet like etter at de hadde signert ferieklubbavtalen.

Da de vant saken i første runde i den lokale domstolen i San Bartolomé de Tirajana i november 2013, hadde imidlertid ferieklubbskandalen eksplodert i mediene.

Ble skeptisk

– Ja, vi fikk det med oss, og begynte jo å lure på hva vi hadde begitt oss inn på. Vi prøvde ved ett tilfelle å bestille flybillett gjennom Voyager Travel, som hadde lovet at de kunne skaffe billige flybilletter. Det viste seg at de ikke var billigere enn det vi kunne finne på egen hånd ved å søke på nettet, forteller Storebø.

Ekteparet har fortsatt ikke brukt noen av tjenestene de har kontraktfestet med Voyager Travel.

– Vi kommer til å reise til Gran Canaria igjen, og det kan hende at vi prøver å bestille opphold gjennom ferieklubben. Da får vi jo se om det fungerer, sier Storebø.

Trolig utsatt for svindelforsøk

Storebø ble også ved to tilfeller oppringt av norsktalende personer som hevdet at de representerte et firma som kunne skaffe kjøper til timeshare-avtalen paret har med Anfi.

Kjøperen ble oppgitt å være et tysk reiseselskap.

– Han sa at han kunne se at vi ikke brukte overnattingene vi har kontraktfestet, og spurte om vi kunne tenke oss å selge den resterende delen av avtalen. Jeg vet ikke hvordan han visste at vi ikke hadde feriert på Anfi på en stund, sier Storebø.

Storebø fikk ved begge tilfellene tilsendt kontraktforslag på epost, men bet ikke på.

Fremgangsmåten minner om en svindelvariant som det har vært flere avsløringer av den siste tiden, blant annet på Gran Canaria i juli 2014, hvor en nordmann var blant de pågrepne.

TV 2 hjelper deg har hatt flere innslag om slike svindelsaker der nordmenn er blitt fralurt store pengebeløp, og om nordmenn som har problemer med å komme ut av avtaler.

Nettverk av firma

I anmeldelsen fra juli 2013 mot ferieklubben Voyager Travel, som ikke er et selskap, men en merkevare, var flere selskap listet opp. Anmelderen hevder at alle disse har tilknytning til hverandre:

  • Lifestyle Holidays, som er registrert på Seychellene og har bankkonto i Marokko. Står oppført som kontraktspartner i ferieklubbavtaler med Voyager Travel, og senere med Go-Compass, som var navnet Voyager Travel fikk etter politaksjonen.
  • Day International Marketing, etablert i 2009 på samme adresse som Voyager Travel på Club Puerto Atlantico. Eugen Kaiser var oppført i firmaregisteret som administrator i 2009, Paula Beatson fra 2011. Kieron Day er oppgitt som direktør. Beatson er også nevnt som administrator for en rekke andre firma i Kaiser-sfæren opp gjennom årene, slik som Canarian Legal Alliance, Puerto Atlantico Enterprice,  ResaleGC Marketing, Property Shop Gran Canaria og Sapphire Marketing Solutions. Kieron Day er også registrert på Sapphire Marketing Solutions i 2011.
  • ResaleGC Marketing, som har adresse i Arguineguin. Eugene Kaiser er oppgitt som grunnlegger i firmaregisteret i 2009, og Kieron Day som direktør. Tilbyr å hjelpe folk ut av timeshare-avtaler.
  • ReclaimGC, en merkevare for et telefonsalg-senter under ResaleGC Marketing. Adresse i Arguineguin.
  • Canarian Legal Alliance (CLA), med adresse i Arguineguin og registrert i firmaregisteret med Alexandra Jane Emmot, Eugen Kaisers kone, som direktør. Driver tilsynelatende samme aktivitet som ResaleGC Marketing, og er etter alt å dømme en fortsettelse av dette firmaet.
  • Wunschurlaub, som har adresse på kjøpesenteret Eurocenter i Maspalomas og er registrert med Peter Elstner som direktør.
  • Timeshare Refund Network.
  • MM Consultancy
  • Resorts 4 all.
  • Blue Flag Travel Solutions.
  • Travel Promotions.
  • Gran Canaria Resorts
  • Advokatselskapet Kaehler-Abogados, som er etablert i 2003 av Carlos Kaehler Romero, og med kontorer på kjøpesentret Sonneland i Maspalomas.
  • Dessuten en rekke advokater som anmelderen hevder jobber for Canarian Legal Alliance.

Stadig nye navn

Etter politiaksjonen i 2013 har nye merkevarenavn og selskap dukket opp:

  • Voyager Travel byttet navn til Go-Compass i 2013, og senere til Orbit Travel, det siste navnet Canariajournalen.no har sett i kontrakter som er inngått med ferieklubben. Mye tyder på at klubben het Design Vacation tilbake i 2005/2006, i og med at Design Vacation hadde samme adresse og telefonnummer som Voyager Travel.
  • Orbit Management, registrert  i september 2013 på Yvonne James, en av de som ble pågrepet sommeren 2013. Dette firmanavnet blir brukt som kontraktpartner for avtaler som blir inngått med ferieklubben Orbit Travel.
  • CLA Marketing, som ble registrert i oktober 2013 på Stephen James Doyle, og ser ut til å drive samme aktivitet som ReclaimGC, nemlig å skaffe kunder til advokatselskapets Canarian Legal Alliances tjenester.

Firma knyttet til Kaiser

Eugen Kaisers navn er knyttet til en rekke firmaetableringer siden 2003 i firmaregisteret:

  • Sands Radio i 2003
  • Puerto Atlantico Enterprise i 2005
  • Resiak Enterprise Limitied i 2006
  • Property Shop Gran Canaria i 2007
  • Day International Marketing i 2007
  • Resalegc Marketing i 2009
  • Sapphire Marketing Solutions i 2009
  • Beaumont & Bergmann i 2011

Canariajournalen.no har bedt om tilsvar fra ferieklubben ved Eugen Kaiser, og fra advokatvirksomheten ved Canary Legal Alliance, men har ikke fått svar ved deadline for denne artikkelen.

Orbit Travel kontra Anfi

Ferieklubben Orbit Travel tilbyr såkalte «feriepakker».

Du betaler en større sum på forhånd for å kunne bestille overnatting på forskjellige hotellanlegg flere steder i verden gjennom klubben, angivelig til lavere overnattingspris enn vanlig markedspris,  og får et visst antall overnattingsuker i løpet av en bestemt tidsperiode.

Prisen varierer med varigheten på kontrakten. Typisk fra rundt 3500 euro for treårs-kontrakter til 12 000 euro for langvarige kontrakter.

Det er også et årlig, mindre vedlikeholdsgebyr, og du må, som nevnt over, i tillegg betale kostnadene for selve overnattingen. Kjøpesummen inkluderer heller ikke reise til og fra overnattingsstedet.

Orbit Travel holder til i et eget, lite hotell, Club Puerto Atlantico i Arguineguin, hvor klubbmedlemmene også kan få overnattingsuker

Anfi tilbyr tidsandeler i leiligheter i Anfi del Mar og Anfi Tauro mot en forhåndsbetalt sum.

Kjøpesummen varierer med størrelsen på leiligheten, varigheten på kontrakten, hvor mange uker per år du skal disponere den, og om det er flytende eller faste uker, det vil si at du disponerer leiligheten i de samme ukene i året hvert år.

Du betaler ikke noe for selve overnattingen i det anlegget du har kontrakt på.

Domskjennelser i år i høyesterett og provinsretten fastslår imidlertid at flytende uker og uspesifisert leilighet ikke er tillatt.

Prisene ved kjøp direkte fra Anfi ligger i størrelsesorden fra 20 000 euro for én uke én gang i året i leiligheter med ett soverom til det mangedoble for store leiligheter og flere uker i året.

Anfi tilbyr også sine timeshare-kunder overnatting til rabatterte priser på et stort antall overnattingssteder rundt omkring i verden, betydelig flere enn det Orbit Travel tilbyr.

I likhet med Orbit Travel, har Anfi et årlig vedlikeholdsgebyr, men dette er betydelig større enn Orbits gebyr.

Reise til og fra overnattingsstedet er ikke inkludert i kjøpesummen.

Tags