Ny runde i retten om oljeboring ved Kanariøyene

Spansk høyesterett har vedtatt å behandle en ny klage fra øyrådet på Fuerteventura på rettens avgjørelse i juni om å avvise en klage på den spanske regjeringens tillatelse til prøveboring etter olje utenfor Kanariøyene, som er gitt oljeselskapet Repsol.

Boreskipet Rowan Renaissance skal starte prøveboring for Repsol cirka 55 kilometer utenfor Fuerteventura og Lanzarote mot slutten av året, men øyrådet på Fuerteventura vil ha saken inn for høyesterett i Luxembourg. Foto: Rowan Companies

Øyrådet har bedt høyesterett om å annullere sin avgjørelse, som ble tatt med tre mot to stemmer. Repsol og regjeringen i Spania er gitt fem dager på seg til å forklare seg i saken, skriver Europa Press.

Tillatelsen til å prøvebore etter olje går langt utover kompetansenivået til den spanske stat fordi det potensielt kan skade økosystemet lokalt og kan ha global betydning, hevder miljøministeren på Fuerteventura, Natalia Évora.

Derfor bør saken først fremmes for EU-domstolen i Luxembourg, hevder hun.

Bakgrunnen for klagen er at området hvor prøveboringen skal skje er et naturlig habitat for 33 prosent av alle hvaldyrarter som er kjent i verden, det vil si 28 av 84 arter. 

Tags