Forbereder folkeavstemning om oljeutvinning ved Kanariøyene

Regionsregjeringen på Kanariøyene tar de første stegene mot en folkeavstemning om oljeutvinning utenfor Lanzarote og Fuerteventura.

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, står i spissen for motstandskampen mot oljevirksomhet ved Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

Oljeselskapet Repsol har fått lisens av den spanske regjeringen til å lete etter olje i ni blokker som ligger 10-60 kilometer øst Lanzarote og Fuerteventura. Prøveboringen skal etter planen starte i løpet av årets tre siste måneder, ifølge Repsol.

Det er imidlertid kraftig motstand mot dette fra den kanariske regjeringen, øyrådene på Lanzarote og Fuerteventura og en rekke institusjoner, organisasjoner og privatpersoner.

Gir ikke opp motstandskampen

Etter et nederlag i høyesterett forrige uke, reder nå regionsregjeringen grunnen for å gjennomføre en folkeavstemning om saken på Kanariøyene, skriver Laprovincia.es.

Første trinn i en slik prosedyre er å registrere stemmegivere. Justis og likestillingsdepartmentet publiserte i går regler for organisering og drift av et register for innbyggerdeltakelse.

Regionsregjeringen ba allerede i februar den spanske regjeringen om å få holde en folkeavstemning, men har fortsatt ikke fått noe formelt svar.

Tar eget grep

Spanias energi, industri og turismeminister, Jose Manuel Soria, har imidlertid uttalt at en slik avstemning vil være imot spansk lov. Kanariøyene tar derfor saken i egne hender for å gjennomføre folkeavstemningen.

Planen er å få den gjennomført til høsten.

Tags