Vurderer å innføre skatt på oljeutvinning i Spania

Den spanske regjeringen vurderer å innføre en skatt på utvinning av hydrokarboner i landet for å kompensere for tap i andre sektorer, slik som turisme.

Repsol har planer om å prøvebore på Kanariøyene i årets siste kvartal, men motstanden er stor. Foto: Repsol

En slik skatt vil komme både innbyggerne og staten til gode, og vil fordeles mellom de berørte kommunene, regionene og staten, ifølge statssekretæren for energi, Alberto Nadal, skriver eleconomista.es.

Det kan snu noen av motstanderne mot en planlagt oljeutvinning ved Kanariøyene. En del av kritikken går på at Kanariøyene vil ta all risiko, men få lite utbytte av oljevirksomheten.

Skatten kan angivelig bli innført i løpet av noen måneder hvis den blir vedtatt.

Ser mot Italia

Nadal viser til at andre land i Europa har innført en slik skatt, blant annet Italia, hvor den er på åtte prosent.

Til sammenligning er totale produksjonsavgifter, royalties og beskatning av oljeselskapenes overskudd etter investering på cirka 50 prosent på britisk og 60 prosent på norsk sokkel.

Kan få stor vekst i havnene

Spanias industri-, energi- og turismeminister påpekte i et program på TVE i forgårs at Kanariøyene kan bli et ledende senter for vedlikehold og reparasjon av olje- og gassplattformer.

Han viser til at det er 1400 operative plattformer ved Vest-Afrika for tiden, og at det vil øke til det dobbelte i tiden framover.

Dette tallet fra Soria virker noe høyt. Ifølge IHS.com var det 84 leterigger i sving i Vest-Afrika forrige  uke, og ifølge Baker Huges' globale rigg-telling er det rundt 150 olje- og gassrigger i området..

De siste to årene har 40 plattformer vært innom Kanariøyene for vedlikehold og reparasjoner.

Soria hevder også at Kanariøyene kan bli ledende i verden på bygging av plattformer og plattformmoduler. 

Tags