Nesten seks prosent av et ukontrollert oljeutslipp kan nå Kanariøyene

Oljeselskapet Repsols oppdaterte utslippssimulering viser at i verste fall kan i underkant av 6 prosent av oljeutslippene fra en tenkt utblåsning på 3000 fat per døgn flyte i land på Kanariøyene.

Fuerteventura ligger mest utsatt til hvis det blir ukontrollerte utslipp fra en fremtidig oljebrønn ved Kanariøyene. Her Los Lobos. Foto: Oceana/Carlos Minguel.

Drøyt 26 prosent av oljen vil ramme kysten av Afrika, viser simuleringen.

Dette kommer fram i en offisiell bulleteng fra det spanske miljødepartementet i går om at selskapets miljøkonsekvensanalyse er godkjent.

Mener det bør simuleres større utslipp

Det er imidlertid uenighet om hva som er det verst tenkelige utslippsscenario.

I Repsols opprinnelige rapport ble det simulert et utslipp på 1000 fat olje per døgn. Dette ble oppjustert til 3000 fat per døgn etter at miljødepartementet ba om ny informasjon under vurderingen av rapporten.

Øyrådet på Lanzarote mener imidlertid at dette heller ikke er godt nok. Det bør simuleres et utslipp på 30 000 fat i døgnet i 60 dager, noe som ligger nærmere utslippet fra Macondo-brønnen i Mexicogolfen i 2010, skriver de i en pressemelding på sine nettsider.

Dypere enn Macondo-brønnen

Øyrådet peker også på at den dypeste brønnen ved Kanariøyene er cirka 6800 meter, 20 prosent dypere enn Macondo-brønnen. Ukontrollerte utblåsninger fra så store dype er svært vanskelig å stoppe.

Dessuten kritiserer øyrådet at miljøkonsekvensrapporten ikke fastsetter, kun anbefaler, hvilke tiltak som skal settes inn i tilfelle et ukontrollert utslipp inntreffer.

Fuerteventura er mest utsatt

Utslippssimuleringene fra Repsol indikerer at sannsynligheten for at utslipp fra en full utblåsning på havbunnen vil nå Fuerteventura er 93,7 prosents, Gran Canaria 6 prosent, og Lanzarote 0,3 prosent. 

Sannsynlighetene for at en full utblåsning skal skje har Repsol beregnet til 0,0000282, men miljødepartementet mener det ligger 100 ganger høyere, det vil si på 0,003 prosent.

Spansk høyesterett behandler denne uken sju klager på at oljeselskapet Repsol er gitt lisens til å lete etter olje ved Kanariøyene. 

Tags