Leverte 200 000 underskrifter mot oljeutvinning ved Kanariøyene

Fem miljøorganisasjoner leverte i dag over 200 000 underskrifter mot utvinning av olje og gass i havet utenfor Kanariøyene til oljeselskapet Repsol i Madrid.

Flere pappesker med underskrifter mot oljeutvinning ved Kanariøyene ble levert til Repsols hovedkvarter i Madrid i dag. Foto: Ecologistas en Accion

Underskriftene er samlet inn i internett-kampanjen ”Save Canarias”, som den kanariske regjeringen og øyrådene på Fuerteventuras og Lanzarote er sterkt delaktige i.

World Wildlife Fund, Greenpeace, SEO/BirdLife, Ecologistas en Accion og Friends of the Earth leverte dokumentene med signaturene i dag, og oppfordret Repsols president, Antonio Brufau, til å stoppe planene om leteboring ved Kanariøyene umiddelbart.

"Save Canarias"

Repsol ble i mars 2012 tildelt lisens fra den spanske regjeringen til å lete etter olje i ni felt som ligger 10-60 kilometer øst for Fuerteventura og Lanzarote. ”Save Canarias”-kampanjen ble startet som en reaksjon på dette.

Folk fra en lang rekke land har skrevet seg på listene. Miljøorganisasjonene ber Repsol om uten forsinkelser å akseptere ønskene til den kanariske befolkningen, den internasjonale turistindustrien og vitenskapelige institusjoner.

Advarer om stor risiko

Gjentatte ganger er det advart mot risikoene ved en oljeutvinning i dette farvannet, skriver miljøorganisasjonene i en pressemelding.

Et eventuelt oljeutslipp vil true havmiljøet, turismen, som er Kanariøyenes viktigste inntektskilde, og tilgangen på drikkevann på Fuerteventura og Lanzarote, som får alt sitt ferskvann fra avsalting av sjøvann, påpeker de.

Stor biologisk verdi

Havområdet hvor Repsol er tildelt letelisens er 616 000 hektar stort, og overlapper ett av ti marine områder i Spania som ligger an til å bli inkludert i EUs Life 2000-nettverk for områder av eksepsjonell biologisk verdi, og bli erklært område av spesiell samfunnsmessig interesse.

En av verdens største ansamling av hvaldyr fins i dette området, med 29 arter av blant annet spermhval, delfiner og spekkhuggere.

Utblåsning kan ramme Kanariøyene hardt

Repsols egen miljøkonsekvensrapport tilsier at nesten seks prosent av oljen fra en eventuell ukontrollert utblåsning på havbunnen vil nå Kanariøyene, og over en firedel vil nå kysten av Vest-Afrika i et verst tenkelig tilfelle.

Underskriftene vil også bli levert til Repsols partnere på Kanariøyene, RWE DeaEnergy og Woodside, Spanias president Marion Rajoy, EU-kommisjonen og Europaparlamentet.

Venter på rettsavgjørelse

Høyesterett behandler denne uken sju klager mot Repsols planlagte oljevirksomhet ved Kanariøyene.

Spanias industri-, energi- og turismeminister, Jose Manuel Soria, sa under en frokostbriefing i dag med Gran Canarias president, José Miguel Bravo de Laguna, at han og andre medlemmer av regjeringen venter med stor ro på avgjørelsen i høyesterett, skriver nyhetsbyrået Efe.

Soria understreket nylig at det ikke innebærer noen risiko for Kanariøyene at Repsol driver leteboring i området.

Tviler på miljørapportens holdbarhet

Visepresidenten i Kanariøyenes regjering, José Miguel Pérez, uttrykker sterk tvil til om miljøkonsekvensanalysen til Repsol innfrir spansk lov. Han viser blant annet til at rapporten ikke beskriver hvilke tiltak som skal settes i verk for å hindre et oljeutslipp.

Repsol ønsker å starte boringen av det første av tre prøvebrønner tidligst i oktober. Hver av de to første brønnene tar 45 dager å bore, den tredje og dypere brønnene tar 180 dager å bore.

Tags