Penelope Cruz sier nei til oljeutvinning

Den spanske skuespilleren Penelope Cruz, som spiller inn filmen Ma Ma på Tenerife for tiden, markerer motstand mot oljeutvinning.

Penelope Cruz på plakaten til filmen Volver fra 2006

Under en fotosesjon i går på et hotell på Tenerife var Cruz, hennes skuespillerkollega Luis Tosar og filmens regissør, Julio Médem, ikledd t-skjorter med påskriften No Oil Prosprecciones.

Scener til filmen er spilt inn i Granadilla sør på Tenerife og i Hospital Universitario de Canarias i La Laguna. Innspillingene er nå i ferd med å avsluttes.

Repsol er tildelt lisens for å lete etter olje utenfor Lanzarote og Fuerteventura, og planlegger å starte med prøveboring i årets siste kvartal.

Folkeavstemning senere i år

Den kanariske regjeringen, som er sterkt imot planene, er i ferd med å forberede en slags folkeavstemning i form av en spørreundersøkelse om oljeutvinning på Kanariøyene, og regner med å få den gjennomført mot utgangen av året. 

Dette blir et alternativ til en offisiell folkeavstemning, som den kanariske regionsregjeringen har forespurt den spanske regjeringen om å få gjennomføre, men ikke fått noe offisielt svar ennå.

Spanias energi, industri og turismeminister, Jose Manuel Soria, har imidlertid flere ganger uttalt til pressen at en slik folkeavstemning vil være lovstridig.

Kanariøyenes justis og likestillingsminister, Francisco Hernández Spinola, sa på en pressekonferanse i går at spørreundersøkelsen de planlegger vil være helt etter loven om innbyggerdeltakelse. Spørsmålene og undersøkelsens form skal være klar i oktober.

Tags