Oljeutslipp kan nå Kanariøyene på to dager

Simuleringer viser at et oljeutslipp 60 kilometer øst for Fuerteventura kan nå kysten av øya i løpet av to dager hvis vinden blåser fra øst.

Olje fra utslipp 60 kilometer fra Kanariøyene kan treffe Fuerteventura i løpet av to dager. Den lille, røde flekken viser hvor oljen flyter i land. Ill: Ecos Canarias.

Miløorganisasjonen Ecos har laget en enkel simulering av hvordan oljeutslipp i havet utenfor Kanariøyene vil bevege seg.

I verste fall kan oljen nå kysten av Gran Tarajal og Morro Jable på Fuerteventura i løpet av to til tre dager.

53 prosent av tiden blåser vinden i farvannene slik at oljen ikke treffer noen av Kanariøyene, viser simuleringene.

15 prosent av tiden blåser det slik at det er en reell fare for at oljen når Kanariøyene i løpet av noen dager.

Rammer Fuerteventura og Lanzarote

8 prosent av tiden kan den flyte inn over Gran Tarajal og Morro Jable etter to til tre dager.

På den fjerde og femte dagen kan den nå Punta Papagayo på Lanzarote, øya Los Lobos og strekningen mellom Tostón og Puerto del Rosario på Fuerteventura.

Hvis det blåser øst/nordøst, slik det gjør 7 prosent av tiden, kan oljen flyte i land mellom Gran Tarajal og Puerto de la Lajas på den fjerde eller femte dagen etter at utslippet har skjedd.

Tre utslippssteder

De simulerte utslippene ble gjort på tre punkter i oljefeltet hvor Repsol er gitt tillatelse til å lete etter olje.

Vindhastigheten ble satt til syv meter per sekund, og havstrømmene til 25 centimeter per sekund. Begge deler er gjennomsnittlige verdier gjennom året.

Oljeutslippene ble satt til 100 tonn.

Argumenter for oljeutvinning

  • Spania kan bli mindre avhengig av olje og gassimport. Anslagene til Repsol viser at 140 000 fat kan utvinnes hver dag i 20 år, nok til å dekke 10 prosent av det spanske behovet
  • Det kan være svært mye penger å tjene. Energikostnadene for Spania kan reduseres med 28 000 millioner euro, ifølge den spanske regjeringen.
  • Mange nye, sårt tiltrengte arbeidsplasser vil skapes, 3000-5000 på Kanariøyene alene, inntil 50 000 totalt, hevder Repsol, som i dag har 37 000 ansatte verden over.
  • Marokko er allerede i ferd med å lete etter olje i samme område, og Spania bør sikre seg en del av kaka, ellers tar Marokko alt.
  • Kanariøyene trenger flere ben å stå på i tillegg til turismen, som i dag står for 30 prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp), direkte og indirekte for 60 prosent. Oljeaktiviteter kan heve industriens andel av bnp fra 4 til 8-9 prosent, hevder Jose Manuel Soria, Spanias industri, energi og turistminister.

Argumenter mot oljeutvinning

  • Utvinningen vil kun være til fordel for multinasjonale oljeselskap (Repsol er et privat selskap og 42 prosent er på utenlandske hender), mens Kanariøyene blir uten gevinst og får all risiko og alle ulemper. Spansk lov sier at rettighetene er eksklusive for den som utvinner oljen, og Repsol har ingen raffinerier som kan ta imot oljen på Kanariøyene.
  • Det er fare for at et sårbart havområde med stort biologisk mangfold blir påført ubotelig skade. I havet fins 5200 arter, på land er det 12 500 arter. De ni blokkene hvor leting etter olje og gass skal skje, er 616 000 hektar stort.
  • Kortsiktig oljeutvinning kan true fremtiden for turismen, særlig med tanke på utslipp som kan ødelegge viktige turiststrender og skade Kanariøyenes omdømme i mange tiår.
  • Oljeboringen skal foregå på store dyp (vannet er inntil 1500 meter dypt, og oljen kan ligge så dypt som 3500 meter under havoverflaten), noe som gjør det mye vanskeligere å stoppe et utilsiktet utslipp.
  • Oljeutslipp kan ødelegge for produksjonen av drikkevann fra saltvann, som Kanariøyene er svært avhengig av.
  • Fare for militær konflikt med Marokko over rettighetene til oljen. Territorialgrensen mot Marokko er ikke avklart, og det refereres bare til en imaginær grenselinje.
  • Fisket kan bli negativt påvirket.
  • Kanariøyene har naturlige forutsetninger for å utvikle fornybar energi, og bør heller satse på dette. 
Oljefelt

Oljeblokkene Canarias 1-9 ligger 10-61 kilometer fra kysten av Lanzarote og Fuerteventura. Ill Gobernio de Espana.