Spansk minister håner den kanariske presidenten

Statsråd José Manuel Soria påstår at to millioner kanariere ikke ønsker at den kanariske presidenten Paulino Rivero skal gjøre mer skade på Kanariøyene.

Jose Manuel Soria (bildet) går hardt ut mot Paulino Rivero etter oljedemonstrasjonene i helgen. Foto: Gobernio de Espana.

Rivero og Soria, som også er fra Kanariøyene, nærmere bestemt Gran Canaria, er gamle, politiske erkefiender.

Oljesaken har gitt fiendskapet mellom de to en vulkansk kraft de siste tre månedene.

Soria er nemlig den fremste pådriveren for oljeutvinning ved Kanariøyene, og Rivero har gått i bresjen for motstanderne.

Led politisk tap

Fiendeskapet mellom de to ble forsterket under det siste regionsvalget på Kanariøyene.

Rivero representerer nasjonalistpartiet CC, og Soria er leder for høyrepartiet PP på Kanariøyene i tillegg til å være spansk minister for industri, energi og turisme siden desember 2011.

PP vant det siste regionsvalget på Kanariøyene 22. mai 2011, men mistet regjeringsmakten til en koalisjon av PSOE og CC.

Fra 2007 til 2011 delte CC regjeringsmakten med PP. Rivero var president, og Soria visepresident.

Etter 2011-valget fortsatt Paulino Rivero fra CC som president for regionen, en posisjon José Manuel Soria fra PP higet etter, og Soria mistet sin plass i den kanariske regjeringen. 

Tar hevn?

Nå kommer Soria med sleivspark som nærmest kan minne om en hevnaksjon.

Etter demonstrasjonene på Kanariøyene mot oljeleting i helgen, går Soria hardt ut i pressen mot Rivero.

Soria synes at oljeaksjonen var en flopp med tanke på antallet demonstranter som møtte opp. Ifølge den spanske regjeringens delegasjon var det i overkant av 16 400.

– To millioner kanariere har sagt at de ikke vil ha Rivero, de vil ikke at han skal gjøre mer skade på Kanariøyene. Demonstrasjonene var en dundrende fiasko for Kanariøyene og for presidenten, sier Soria til Laprovincia.es.

Kalles løgner

Rivero blir kalt en løgner, og bedt om å avgå som president for Kanariøyene. Soria mener at han har brukt offentlige penger for å skremme folk, og at han lenge har vært politisk død.

Den eneste muligheten som gjensto for Rivero var å mobilisere folk på Fuerteventura og Lanzarote, hvor partiet CCs organisasjoner fortsatt støtter ham, mener Soria.

– Folk deltar hvis de får snaks og drikke, slik de gjorde på Lanzarote, sier han til Laprovincia.es.

Soria hevder at Rivero selv ikke deltok fordi han visste at det ville bli en fiasko.

Uten fremtid

– Han har ikke noe parti og ingen fremtid. Nå må han gå videre, men det er en verdiløs innsats som bare leder til melankoli, håner han.

Den spanske ministeren har to ganger de siste dagene foreslått at det sosialdemokratiske partiet PSOE, som styrer Kanariøyene i ledtog med CC, skal kaste ut CC og ta inn PP i stedet.

Angripes

Paulino Rivero blir hardt angrepet av erkefienden Jose Manuel Soria. Foto: Gobierno de Canarias.