Kanariøyene saksøker den spanske regjeringen

Den kanariske regjeringen vedtok i dag å gå til rettslige skritt for å stoppe oljeselskapet Repsols tillatelse til å lete etter olje, som ble godkjent av det spanske ministerrådet 16. mars.

Kartet viser plasseringen av oljeblokkene hvor Repsol har fått grønt lys til å lete etter olje. Det nærmeste punktet av feltet ligger 10 kilometer fra Fuerteventura. Ill: Oceana.

Regjeringen på Kanariøyene, en autonom region i Spania, har bestemt seg for å gå til søksmål mot kongelig resolusjon 547/2012 av 16. mars, som validerer kongelig resolusjon 1462/2001 av 21. desember om tillatelse til å lete etter olje i blokkene Canarias 1-9.

1462/2001 ble opphevet av høyesterett i 2004 på grunn av alvorlige mangler i forhold til dokumentasjon av miljømessige risikoer, og er nå rett og slett trukket frem igjen og fornyet en smule.

Den kanariske regjeringen har også bedt Høyesterett om en midlertidig suspensjon av lisensen til saken er behandlet i retten.

Ikke støtte i loven

Kanariøyenes regjering viser til at det allerede er en rettslig avgjørelse som har annullert letetillatelsen fra 2001, og at det ikke er støtte i lovverket for å validere den nå, åtte år senere.

Den kanariske regjeringen hevder også at den korrigerte dokumentasjon til den fornyede letetillatelsen demonstrerer en manglende interesse for å forebygge miljøskader på havbunnen og kysten av Kanariøyene.  

Fristen overskredet

Det vises dessuten til en alvorlig misforståelse av hydrokarbonloven, og at fristen for å sette i gang leteaktiviteter i forhold til den opprinnelige tillatelsen forlengst er utløpt.

Lisensen tilsa at leteaktiviteten skulle pågå i tre til seks år fra 2001.

Må starte på nytt

Ved å validere en gammel tillatelse, omgår den spanske regjeringen en etablert prosedyre for tildeling av letelisenser, og hindrer konkurrenter fra å levere inn tilbud.

Derfor mener den kanariske regjeringen at det må settes i gang en helt ny prosess for tildeling av letelisenser.

10 kilometre fra kysten

Området hvor Repsol er gitt tillatelse til å lete er 6500 kvadratkilometer stort. Repsol mener at muligheten for å finne olje av en mengde og kvalitet som er verd å utvinne er 20 prosent.

Det nærmeste punktet av feltet ligger bare 10 kilometer fra Fuerteventura. Men Repsol YSP bedyrer at de og deres medinvestorer i feltet, Woodside Energy og tyske RWE, ikke skal bore nærmere Kanariøyene enn 60 kilometer.

10 kilometer fra kysten er det vulkanske bergarter, og de kan ikke inneholde olje fordi magmaen vil ha fått den til å fordampe, ifølge Repsol.

Prøveboring

Respol gjorde seismiske undersøkelser etter at letelisense første gang ble tildelt i 2001. Det som nå skal skje er prøveboring for å finne ut om det virkelig er olje og gass i området.

Ifølge Repsol skal det bores maksimalt tre prøvebrønner.

En av tingene den spanske regjeringen har fått kritikk for er at det i den opprinnelige lisensen var en begrensing på to prøvebrønner, mens det i den fornyede lisensen ikke er noen begrensning på antallet.

Dypt vann

De mange kritikerne hevder også at det ikke fins oljevernutstyr og sikkerhetsventiler i dag som kan ta seg av oljelekkasjer på de store dypene det her er snakk om, som er 500-1300 meter. 

Spanias industri, energi og turistminister, Jose Manuel Soria, som selv kommer  fra Gran Canaria, har derimot ingen som helst betenkeligheter og ser ingen problemer. 

Hvis det fins olje der er det en ekstraordinær mulighet for økonomien og industrien både på Kanariøyene og i Spania, har han uttalt til pressen.

- Dette er trolig den beste avgjørelsen for mitt land som jeg får anledning til å ta i disse årene, uttalte han i dag i et program på Crónicas Radio på Lanzarote. Han hevder at den kanariske regjeringen manipulerer og villeder i oljesaken.

Soria viser til at alle nødvendige gararantier i forhold til oljeutslipp skal være på plass før en utvinning startes. Han viser også til at det fins studier som indikerer at et oljeutslipp i området ikke vil flyte mot Kanariøyene, men sørover.

Spanias industri, energi og turistminister, Jose Manuel Soria, er oljemotstandernes hovedfiende. Soria kommer selv fra Kanariøyene. Foto: Goberno de Espana.

Tags