Truer med spesialskatt på oljeutvinning

Den kanariske regjeringen truer med å innføre en spesialskatt på oljeutvinning for å stoppe tildeling av letelisenser for olje. 

Slik ligger oljeblokkene Canarias 1-9 mellom Fuerteventura, Lanzarote og Marokko. På det nærmeste er det bare rundt 100 kilometer imellom Kanariøyene og Marokko. Ill: Oceana.

I dag går fristen ut for en høring om leting etter olje i havet utenfor Kanariøyene.

Kanariøyenes regjering har henvendt seg til det spanske stortinget med en kunngjøring om at de vil skape en egen, avskrekkende skatt på utvinning av mineraloljer for å hindre at det startes oljeutvinning ved øygruppen.

Hensikten er å forsinke den pågående prosessen, og tvinge den spanske staten inn i en åpen debatt for å avklare maktforholdet mellom staten og den autonome regjeringen for tildeling av letelisenser og tillatelser til utvinning av olje.

Fuerteventura og Lanzarote ligger nærmest blokkene i farvannet hvor Spanias industri- energi og turistminister, Jose Manuel Soria, ønsker å gi oljeselskapet Repsol lisens til å lete etter olje.

I praksis er det en gammel lisenstildeling fra 2001 som senere ble stoppet som det er børstet støv av.

Ikke oppdatert

Den kanariske regjeringen mener det er forkastelig å trekke frem en syv år gammel sak om letelisenser uten å oppdatere den i forhold til nye lover og forfatninger som har kommet i mellomtiden.

Det vises særlig til en ny lov om hydrokarboner, en ny vannlov, og det faktum at Kanariøyene er utpekt til et særlig følsomt område av International Maritime Organization.

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, krever at staten må anerkjenne og respektere kompetansen den autonome regionen har for å innvilge tillatelser til olje- og gassleting ved Kanariøyene

Døra på gløtt

Selv om den kanariske regjeringen avviser tildeling av letelisenser på dagens grunnlag, er den ikke fremmed for at det kan bli aktuelt hvis en del forutsetninger innfris.

Det vises til at grundigere miljøstudier må gjennomføres, og at sikkerheten må ivaretas bedre for å beskytte strender og det biologiske mangfoldet i havet.

Dessuten må Kanariøyene få en skikkelig økonomisk kompensasjon for at det drives en virksomhet som kan skade turismen, selve livsgrunnlaget for øyene i dag og i fremtiden.

Enten gjennom et nytt økonomisk og fiskalt regime (REF) som er på vei til å innføres i Spania, eller gjennom særskilte skatter for den autonome regionen.

Tilknyttes Kanariøyene

Det foreslås også at plattformer og skip knyttet til oljevirksomheten skal registreres på Kanariøyene, at disse plikter å reparere, laste og losse i kanariske havner, eller at en prosentandel av mannskapet skal være bosatt på øyene.

I tillegg luftes muligheten for at oljeraffinering utføres på øyene.

Samlet front

Det ligger an til at med Kanariøyene helt og holdent vil avvise lisenser for leting etter olje blir tildelt i denne omgangen.

De lokale øyrådene har, sammen med den kanariske regjeringen, laget en felles front mot oljeaktiviteter.

På Lanzarote står alle offentlige institusjoner samlet imot oljeutvinning.

Det er presidenten for øyrådet på Lanzarote, Pedro San Gines, svært fornøyd med.

Presenteres i morgen

I morgen, 29. februar, skal myndighetene på Lanzarote legge frem sin argumentasjon mot oljeaktiviteter for det spanske generaldirektoratet for energipolitikk og bergverk og departementet for industri, energi og turisme.  

Slik saken står, er det stort sett bare representantene fra regjeringspartiet Partido Popular (PP) som helhjertet støtter tildeling av letelisenser til Repsol.

For og imot oljeutvinning

Foto: Repsol

Argumenter for:

Spania kan bli mindre avhengig av olje og gassimport

Det kan være mye penger å tjene

Marokko er allerede i ferd med å lete etter olje i samme område, og Spania bør sikre seg en del av kaka

Argumenter mot

Utvinningen vil kun være til fordel for multinasjonale oljeselskap, mens Kanariøyene blir uten gevinst og får all risiko og alle ulemper

Sårbart havområde med stort biologisk mangfold

Kortsiktig oljeutvinning kan true fremtiden for turismen, særlig med tanke på utslipp som kan ødelegge viktige turiststrender

Oljeutslipp kan ødelegge produksjonen av drikkevann fra saltvann, som Kanariøyene er svært avhengig av.

Fare for militær konflikt med Marokko over rettighetene til oljen

Fisket kan bli negativt påvirket

Kanariøyene har naturlige forutsetninger for å utvikle fornybar energi, og bør heller satse på det

Tags