Minst 16 000 demonstrerte mot olje på Kanariøyene

Over 16 400 mennesker demonstrerte i går på Kanariøyene mot oljeleting, ifølge offisielle tall. Andre kilder melder om langt over 50 000 demonstranter.

Illustrasjon: Eco Oceanos.

De laveste tallene kommer fra den spanske regjeringens delegasjon, og gjelder de syv bebodde Kanariøyene Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera og El Hierro.

Den største demonstrasjonen fant sted i Arrecife på Lanzarote, hvor 9000 ifølge offisielle tall inntok gatene for å vise sin motstand mot oljeselskapet Repsols tillatelse til å lete etter olje ved Kanariøyene.

Bra oppslutning på alle øyer

Letetillatelsen ble gitt av den spanske regjeringen 16. mars, og gjelder ni oljeblokker som ligger mellom 10 og 61 kilometer øst for Fuerteventura og Lanzarote.

I Puerto del Rosario på Fuerteventura møtte 3000 demonstranter opp, i Santa Cruz de Tenerife var det 2500, og i Las Palmas på Gran Canaria var det 1500 demonstranter.

Selv på de tre minste av Kanariøyene viste folket initiativ mot oljeutvinning. 200 deltok i Santa Cruz de La Palma, 100 i San Sebastián de La Gomera, og 100 i Valverde på El Hierro.

Kan ha vært over 50 000

Tall fra andre hold indikerer et betydelig større oppmøte enn hva den spanske regjeringens delegasjon informerer om.

Organisatorene melder om over 20 000 mennesker på Lanzarote, over 15 000 på Fuerteventura, og minst 15 000 på Gran Canaria.

Fran Castro, talsmann for miljøorganisasjonen Ben Magec-Ecologistas en Acción, som organiserte demonstrasjonene, er fornøyd med oppmøtet.

– Til å være den første aksjonen, synes jeg oppslutningen har vært temmelig god.

Det er tydelig at det kanariske samfunnet avviser leting og utvinning av olje, sier hun til Diariodeavisos.com.

Elitepolitikere på plass

Både den regionale regjeringen på Kanariøyene og samtlige politiske partier på øygruppen, unntatt Partido Popular, som sitter med regjeringsmakten i Spania, deltok i demonstrasjonene.

På Fuerteventura deltok blant andre Mario Cabrera, president for Fuerteventuras øyråd, og José Miguel Pérez, visepresident i den kanariske regjeringen.

I tillegg var det representanter fra en lang rekke forskjellige organisasjoner, rundt 40 på Fuerteventura alene.

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, har frontet nei-siden i oljesaken, men deltok ikke i demonstrasjonene på grunn av et offisielt besøk på Uruguay.

Krever Riveros avgang

Antona Asier fra Partido Popular krever i et intervju med Europa Press Paulino Riveros avgang som president for Kanariøyene. Hun påstår at demonstrasjonene var en total fiasko, og at Rivero har brakt Kanariøyene i vanry.

– Presidenten har vært totalt uansvarlig når han har mobilisert det kanariske folket mot oljeleting, og gjennom medieopptredener og fra talerstolen i Stortinget har manet til opprør, sier hun til Europa Press.

Demonstrasjonene gikk for øvrig fredelig for seg, melder den spanske regjeringens delegasjon.

Oljefelt ved Kanariøyene

Oljeblokkene Canarias 1-9 ligger 10-61 kilometer øst for kysten av Fuerteventura og Lanzarote. Nærmest ligger Canarias 2. Ill: Regjeringen i Spania.

Tags