Leting etter olje ved Kanariøyene ble godkjent i dag

Til tross for kraftige protester godkjente ministerrådet i Spania i dag at Repsol får lete etter olje og gass utenfor kysten av Fuerteventura og Lanzarote.

Oljeblokkene Canarias 1-9 ligger mellom Kanariøyene og Marokko. Ill: Gobernio de Espana

Visestatsminister i Spania, Soraya Saenz de Santamaria, annonserte i dag at regjeringen har aktivert Repsols fullmakter til leting i ni blokker øst for Lanzarote og Fuerteventura.

Regjeringen på Kanariøyene og øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote har blankt avvist alle oljeaktiviteter i farvannet.

Den kanariske regjeringen skriver på sine nettsider i dag at de vil gå til rettslige skritt for å få omgjort avgjørelsen, og hevder at den spanske regjeringen med dette bryter prinsippene om lojalitet og institusjonelt samarbeid.

Med dagens avgjørelse ligger det an til full oljekrig mellom Kanariøyene og departementet til industri, energi og turistminister Jose Manuel Soria, som har gått i bresjen for oljeletingen.

Frykter oljeutslipp

Regjeringen på Kanariøyene og øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote frykter konsekvensene av et oljeutslipp i områder som er sårbare både når det gjelder turisme og natur.

Santamaria anførte at tiltak for å beskyttelse miljøet er styrket siden spørsmålet om oljeleting i området første gang kom på bordet i 2001.

Risiko uten gevinster?

Den kanariske regjeringen frykter også at den økonomiske gevinsten vil havne i lommen på Repsol, mens Kanariøyene sitter igjen med all risiko.

Jose Manuel Soria sa tidligere i uken at Spania ikke kan avstå å utvinne så store ressurser, som etter de mest pessimistiske anslagene kan dekke ti prosent av Spanias daglige oljeforbruk på 1 400 000 fat.

Soria har også poengtert at oljeutvinning kan bidra til å gi Kanariøyene et nytt økonomisk ben å stå på.

Overoptimistiske tall

Repsol har kommet med tallberegninger som tilsier at oljen kan skape 5000 arbeidsplasser på Kanariøyene, og gi øygruppen gevinster på nærmere 30 milliarder norske kroner over en 25-30 års periode.

Miljøgruppen Ben Magec anklager Repsol for å vifte med en urealistisk stor gulrot for øyene på kanarierne, og etterlyser objektive vurderinger.

Greenpeace og World Wildlife Fund er også sterkt imot oljeutvinning i området.

Marinetekniker Beatriz Ayala i WWF sir til Europa Press i dag at området er et av de viktigste for marint biologisk mangfold.

Greenpeace hevder i dag at turisme og fiske kan bli alvorlig skadelidende av utilsiktede utslipp og forurensing, og viser til at utslippet i Mexicogolfen skjedde 250 kilometer fra land, mens oljeområdet ved Kanariøyene ligger 60 kilometer fra de nørmeste øyene.

24. mars blir det demonstrasjoner mot oljeutvinning i hovedstedene på seks av Kanariøyene. Kun El Hierro blir uten demonstrasjoner.

Pressekonferanse i ettermiddag

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, holder pressekonferanse om saken i dag klokken 17.30 sammen med Fuerteventuras president, Mario Cabrera, og Lanzarotes president, Pedro San Gines i hovedbygningen til Fuerteventura øyråd.

Tags