Lopesan skal bygge ny golfbane, men ikke nye hoteller på Gran Canaria

Et selskap i den kanariske hotellkjeden Lopesan har kjøpt et stort landområde sør på Gran Canaria hvor planen angivelig er å bygge en ny golfbane. Rykter om at de skal bygge nytt hotell på Kanariøyene stemmer derimot ikke.

I dette området sør på Gran Canaria har Lopesan angivelig planer om å bygge et golfanlegg. Ill: Google Maps / Canariajournalen

Tomten de har kjøpt ligger i Calderín-området i San Bartolome de Tirajana kommune og er på 331.923 kvadratmeter. Planen er å kjøpe til ytterligere 250 000 kvadratmeter, skriver avisen La Provincia.

Tomten ligger på oversiden av motorvei GC-1 i forhold til Meloneras, like vest for El Tablero. I Meloneras og Maspalomas har selskapet flere hoteller.

Det ligger fra før en golfbane, Meloneras Golf, på nedsiden av motorveien like i nærheten av tomten.

Ingen nye hotell på Kanariøyene

Ryktene går om at selskapet også skal bygge et stort hotell i Puerto de Mogan lenger vest, hvor IFA Hotels, som eies av Lopesan, har tilegnet seg en tomt. Det avviser kommunikasjonsdirektør Fransisco Moreno blankt at de skal gjøre.

– Vi har ingen planer om å bygge nye hoteller på Kanariøyene, sier han i et intervju med Canariajournalen.

Han kritiserer byråkratiet på Kanariøyene, som han hevder gjør det svært vanskelig å gjennomføre nye hotellprosjekter.

– Før du kan flytte på en stein må du flytte på et tonn med papir, sier han.

I stedet for å bygge nye hoteller på Kanariøyene bygger Lopesan nytt i Den dominikanske republikk.

Renoverer flere IFA-hoteller

Selskapet har imidlertid planer om å renovere og modernisere flere eldre Ifa-hoteller som ligger nær strender på Gran Canaria og Fuerteventura slik at de får høyere standard. Dette begynner de med i år, forteller Moreno.

Hotellene det dreier seg om er blant annet Ifa Beach, Ifa Dunamar og Ifa Continental.

Planer om å bygge ut et område ved hotell Lopesan Baobab Resort i Meloneras med blant annet kjøpesenter er imidlertid satt på vent, opplyser Lopesan til Canariajournalen.

Har bygd tre hoteller på Gran Canaria

Selskapet bygde sitt første nye hotell, Hotel Lopesan Costa Meloneras, i 2000.

Senere har de bygd Hotel Lopesan Villa del Conde i 2004 og Hotel Lopesan Baobab i 2009, begge disse også på Gran Canaria.

Selskapet har i tillegg hoteller i Den dominikanske republikk.

Overtok norske timeshare-aksjer

Lopesan eier dessuten, gjennom Ifa Hotels, halvparten av timeshare-selskapet Anfi på Gran Canaria etter å ha kjøpt ut arvingene etter nordmannen Bjørn Lyng, som i sin tid bygde ferieanlegget, i 2016.

Moreno vil ikke si så mye om denne satsingen, utenom at det er interessante utviklingsmuligheter innen turisme både for timeshare og hoteller. Ikke minst i Tauro på Gran Canaria, hvor det lenge har eksistert storstilte planer for utbygging.

Det er imidlertid flere skjær i sjøen for Anfi del Mar i Arguineguin og Anfi Tauro. For tiden taper Anfi mange rettssaker mot timeshare-kunder som ønsker å komme ut av sine kontrakter, og må i mange tilfeller betale tilbake hele kjøpesummen.

I Tauro er det stopp for Anfis utbygging etter at det oppsto juridiske komplikasjoner grunnet uregelmessigheter ved tildeling av lisens for å bygge en sandstrand.

På spørsmål om hva Lopesan vil gjøre med disse tingene, svarer Moreno bare litt kryptisk at de ikke har kontrollen i Anfi. Det er det medeieren, selskapet Santana Cazorla, som har.

Bygger landbruk i Veneguera

Loesan driver også for tiden med en storstilt oppdyrking av mark i Veneguera og området mellom Veneguera og Puerto de Mogan sørvest på Gran Canaria. All dyrkbar mark i området, som eies av Lopesan, skal dyrkes opp, ifølge Moreno.

Det er et 2800 hektar stort område med over 100 års landbrukshistorie som dyrkes opp trinn for trinn. Mesteparten har ligget brakk siden 1980-tallet da planer om en enorm turismeutbygging i Veneguera begynte å materialisere seg.

Disse planene ble senere stoppet, og området ble beskyttet som en del av Parque Roque Nublo.

Avlingene, frukt, grønnsaker og salater, skal i første omgang leveres til selskapets hoteller. Når oppdyrkingen er klar, skal det legges opp til organisert agroturisme i området, sier Moreno.

I tillegg til etableringen av landbruk, blir det plantet et stort antall trær gjennom en tiårs periode lenger opp i fjellområdet mellom Veneguera og Lopesan, hvor det ikke fins dyrkbar mark, i samarbeid med øyrådet på Gran Canaria.

Canariajournalen kaster lys over Costa Veneguera-prosjektet

Prosjektet har navnet Costa Veneguera Mogán. Canariajournalen publiserer om noen dager en artikkel som beskriver dette mer detaljert.

I artikkelen skal vi også belyse årsaken til at en privat vei (kalt sikk-sakk-veien) mellom Puerto de Mogan og Veneguera er stengt for både kjøretøy, fotgjengere og syklister av Lopesan, noe som har opprørt mange mennesker og ført til at et opprop har samlet nesten 5000 underskrifter.

Lopesans overhode er forretningsmannen Eustasio Antonio Lopez Gonzalez fra Agüimes på Gran Canaria, som mange år på rad har vært rangert som Kanariøyenes rikeste mann på Forbes liste over de 1000 rikeste i verden.