Veneguera-prosjekt tildelt pris for beskyttelse og forbedring av landskapet

Hotellgruppen Lopesans pågående prosjekt i Veneguera sørvest på Gran Canaria er tildelt en pris for sitt arbeid for å beskytte og forbedre landskapet i denne sonen, som ligger i Mogán kommune.

Fruktdyrking i Barranco de Veneguera, Gran Canaria. Foto: Frifot forlag

Prisen ble tildelt i forbindelse med en landbrukskonferanse på Gran Canaria.

I Venegueras 2.800 hektar store område er det over 100 års historie med landbruk.

Mikroklimaet i området skal være ideelt for å dyrke subtropiske vekster.

I første del av 1920-årene skal det ha jobbet rundt 3.000 mennesker i landbruket.

Hotellplaner på 90-tallet

Det ble imidlertid på 1990-tallet lagt store planer om en gedigen turistutbygging med 110.000 hotellsengeplasser.

Etter mange protester og runder i rettssystemet ble planene skrinlagt for godt etter en Høyesterettsdom i 2011, og området fikk beskyttelse som en del av naturparken Parque Roque Nublo.

På den tiden var det Santander-banken som satt med aksjene i selskapet som eide  utbyggingsprosjektet, Costa Canaria de Veneguera.

Den kanariske Lopesan-gruppen kjøpte i 2014 majoriteten av aksjene fra Santander-banken, og eier nå Veneguera sammen med 120 små aksjeeiere, alle fra Kanariøyene.

Lopesan annonserte i forbindelse med aksjekjøpet at de skulle regenerere landbruket, som hadde blitt sterkt nedbygd de siste årene, og jobbe for å bevare landskapet.

Selskapet har holdt ord

I de drøyt tre årene som har gått etter oppkjøpet har de jobbet med å ruste opp, forbedre og utvide landbruksproduksjonen i området.

57 hektar mark er nå dedikert til landbruk. 9,4 hektar med produksjon av blant annet mango, avocado, sitrusfrukter, bananer og andre frukter er lagt til det som fantes fra før, skriver Lopesan i en pressemelding.

Nye frukter som lime, granatepler, ananas og andre eksotiske frukter blir prøveprodusert. En vingård med dyrking av malvasia-druer er også på gang i et pilotprosjekt der det er håp om en gradvis oppgradering til egen vinproduksjon.

Nye turisttilbud i fremtiden

Lopesan har også planer om skape et eget kvalitetsmerke for landbruksprodukter som lages i området, og å legge til rette for fremtidige turistbesøk i området basert på den botaniske rikdommen og områdets historie, slik om økoturisme og agroturisme.

Det er også inngått en avtale med matbanken i Las Palmas, som får en lastebillast med forskjellige frukter hver uke.

I fjor ble det inngått en avtale med øyrådet på Gran Canaria om å plante 200.000 trær på et 800 hektar stort område i Veneguera, inkludert Tabaibales, et platå som ligger mellom Veneguera og turistbyen Puerto de Mogan.

Her kan du se en kortfilm om visjonene for Veneguera-området.

Det går en asfaltert, privat bilvei over Tabaibales-tablået til Veneguera, med flere populære turstier som leder ut fra bilveien.

Adkomsten til platået er stengt for fotgjengere med port, mur og gjerder mens arbeidet pågår.

Tags