Populært turområde i Mogan stengt på grunn av nyplanting av skog

Flere lesere lurer på hvorfor en privatvei som går over fjellet mellom Puerto de Mogan og Veneguera sørvest på Gran Canaria er stengt for både biler og fotgjengere. Svaret er skogplanting i stor skala.

Tusenvis av trær plantes og vanningssystemer bygges i Veneguera-dalen og på Tabaibales-platået. I mellomtiden er veien som går fra en rundkjøring i Lomo Quibre over til Veneguera stengt for alt annet enn anleggstrafikk. Ill: Google Maps / Canariajournalen

Øyrådet på Gran Canaria og det private selskapet Costa de Veneguera, hvor den kanariske hotellkjeden Lopesan er hovedeier, inngikk i juni 2016 en avtale om nyplanting av 497 hektar skog. Avtalen har en varighet på fem år.

Del av vernet naturpark

Områdene som skal beplantes ligger i Veneguera, nabodalen til Mogan-dalen, og i Tabaibales, som ligger på et fjellplatå mellom Puerto de Mogan og Venegeura.

Begge tilhører den vernede naturparken Parque Rural del Nublo.

Platået er et yndet område for turgåere, ikke minst for nordmenn og svensker som ferierer eller bor i Puerto de Mogan.

Flere lesere har uttrykt stor frustrasjon overfor Canariajournalen fordi veien i Puerto de Mogan-enden er stengt med port og gjerder.

Saken er at området vil bli enda mer attraktivt for turgåere når beplantingen er ferdig.

Vanningssystem og merking av turstier

Dette arbeidet er svært omfattende fordi det i tillegg til selva plantingen av mange tusen trær også blant annet omfatter grunnarbeider, nye vannreservoarer, graving av kanaler og legging av rør for vanningssystemer som skal på plass, dessuten merking av turstier. Det tar derfor lang tid.

Av sikkerhetsgrunner blir området holdt stengt for folk mens arbeidet pågår. Det er foreløpig uklart når den vil bli åpnet for fotgjengere igjen.

Visjonen for fremtiden er at bygninger og konstruksjoner av historisk, etnografisk og arkeologisk verdi i området kan rehabiliteres i tillegg til vegetasjonen, og at det kan benyttes til økoturisme, agroturisme og guidede omvisninger med utsalgssteder for lokale matprodukter som honning og frukt.

Her kan du se en kortfilm om visjonene for området.

Massiv turistutbygging stoppet

Veien som går over fjellet har aldri vært tilgjengelig for allmenn biltrafikk, men har vært mulig å bruke for fotgjengere som vil nyte det fine turområdet og utsikten på platået. Den har nå imidlertid vært stengt i lang tid på grunn av anleggsarbeider.

Veneguera Costa Canarias er hele 2800 hektar stort, og var opprinnelig et område hvor det var meningen å gjøre en enorm turistutbygging med 110.000 sengeplasser på 1990-tallet.

Planene ble stoppet definitivt med en dom i spansk Høyesterett i 2011, og området erklært verneverdig.

I 2014 kjøpte Lopesan brorparten av aksjene i Veneguera Costa Canarias fra Banco Santander, og har begynt å dyrke grønnsaker og frukt i Veneguera til selskapets hoteller.