Ynkelig rekord for vindkraft på Kanariøyene – snart blir det bedre

Produksjonen av vindkraft på Kanariøyene satte ny rekord i januar, men det er ikke rare greiene: 8 prosent av totalforbruket ble dekket av vindkraft, 0,1 prosent mer enn den gamle rekorden fra august 2014.

Slik ser selskapet Estayco for seg at teleskopmaster med vindkraftturbiner på toppen vil se ut. Prototypen på en slik mast ligger nå i Arinaga havn. Ill: Esteyco

Produksjonen kom opp i 61 491 megawattimer i januar, ifølge en rapport fra AEE, en forening for vindkraftselskaper.

91 prosent av kraftforsyningen i fjor kom fortsatt fra fossile kilder.

Rekorden har blitt takket være igangsetting av nye 59,3 megawatt vindkraft i 2017.

Mye billigere enn fossil kraft

Hver megawatt vindkraft som installeres på Kanariøyene reduserer elektrisitetskostnadene for konsumentene med mellom 30 og 70 euro fordi fossil kraft er så mye dyrere på øygruppen, ifølge foreningen. Vindkraften er 40 prosent billigere å produsere.

Hvert år blir strømmen subsidiert med 1400 millioner euro for å kompensere for forskjellene i kostnader i forhold til på fastlandet som kommer av stor avhengighet av strøm fra oljekraftverk.

Besparelsen takket være vindkraftproduksjonen i januar er rundt 3,2 millioner euro.

Dobler kapasiteten fra 2015 til 2018

Mangelen på fornybare energi på den øygruppen i Europa som antagelig har de beste forholdene for vind- og solkraft er påfallende.

Nå er det imidlertid i ferd med å endre seg.

I Juli 2015 var det 330 megawatt installert vindkraft. I dag er det nesten 400 megawatt.

Om noen måneder vil det være oppe i 520, og ved utgangen av 2018 660, dobbelt så mye som i 2015, ifølge en pressemelding fra den regionale regjeringen.

I var det 53 vindkraftparker, og nå er det snart 38 flere. 12 av disse er satt i drift, 16 er i ferd med å bygges, 10 har fått alle nødvendige godkjenninger.

Ved utgangen av året vil Kanariøyene ha 91 vindkraftparker.

Ny vindkraftpark godkjent

I dag, mandag, godkjente regionsregjeringen vindkraftprosjektet Chimiche II i Granadilla de Abona, skriver regjeringen i pressemeldingen.

Den får en kapasitet på 18,4 megawatt fordelt på sju vindturbiner på 2,6 megawatt hver, og har en kostnad på 24,2 millioner euro.

I konstruksjonsfasen vil det være 128 arbeidsplasser og i driftsfasen 36.

Ting skjer på havvindfronten

Det er også spennende planer for vindkraftparker til havs på Kanariøyene.

Siemens-Gamesa har hatt en 5 megawatt stor havvindturbin i prøvedrift siden 2104 i Arinaga havn på Gran Canaria.

Nå er et nytt mastkonsept på plass i havnen, en teleskopmast, og meningen er at en like stor turbin skal monteres på masten i havnen og taues til havs. Vel på plass skal masten heves til sin fulle høyde.

På den måten vil det bli store besparelser på installasjon av turbinen i og med at løftet blir betydelig lavere og skjer ved land i stedet for at det må leies inn svindyre kranlektere til å gjøre høyere løft til havs med større fare for problemer forårsaket av værforholdene.