Gran Canaria får Spanias første offshore vindkraftanlegg

To vindturbiner på fem megawatt hver skal installeres på havbunnen utenfor kysten av Gran Canaria. Dette bli Spanias første vindkraftanlegg til havs.

Den eneste offshore vindturbinen som er i drift i Spania i dag, står ikke til havs men testes ut av Gamesa i havnen i Arinaga på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik.

Myndighetene på Kanariøyene publiserte planene i en offisiell bulleteng forrige uke. Anlegget har fått navnet «Parque Eólico Mar de Canarias».

De to vindturbinene blir en testinstallasjon som selskapet Esdras Automática står bak.

2,1 kilometer fra land

Turbinmastene skal monteres på havbunnen på 41 og 49 meters dyp 600 meter fra hverandre 2,1 kilometer utenfor kysten mellom Tenefé-pynten og Barranco de Tirajana, det vil si i grenseområdet mellom kommuene Santa Lucia de Tirajana og San Bartolome de Tirajana sørøst på øya.

Vindturbinene får forskjellige rotortyper. Prosjektering og byggetid er beregnet til to og et halvt år.

Tårnene vil stikke cirka 100 meter opp over havoverflaten, og rotordiameteren blir mellom 130 og 176 meter.

Planene omfatter en 3,7 kilometer lang undersjøisk kraftkabel og en kilometer lang kraftkabel på land. Kostnadene er beregnet til 16,41 millioner euro.

Ingen ny vindkraft i 2015

I 2015 ble det ikke installert noen ny vindkraft i Spania, noe som ikke har skjedd siden 1980-tallet, ifølge den spanske vindkraftorganisasjonen AEE.

Dette skyldes primært energireformen som ble gjennomført av den sittende regjeringen, og som straffer fornybare energi hardt. De siste fire årene er det installert 1932 megawatt vindkraft i Spania, og siden 2013, da energireformen kom, bare 27 megawatt.

Spania ligger i dag langt unna EU-målene for andelen fornybar energi i 2020.

Kanariøyene ligger langt etter

På Kanariøyene har det knapt kommet noen ny vindkraft de siste 15 årene.

De positive unntakene er testturbinen til Gamesa på Gran Canaria og et kombinert vann- og vindkraftverk på El Hierro, som har kjørt på 100 prosent fornybar energi i flere omganger den siste tiden.

Utbygging av vindkraft på Kanariøyene har vært hindret av administrative, lovmessige og tekniske problemer i tillegg til de siste årenes energireform.

I dag er det 177 megawatt installert vindkraft i 56 anlegg på Kanariøyene, ifølge AEE. I Spania totalt er det 22 988 megawatt vindkraft i 1077 anlegg.

For å nå EU-målet, må det installeres nesten 6000 megawatt ekstra, og tildelingen av lisenser må gjøres senest i 2017 hvis Spania skal komme i mål, hevder AEE.

Ingen ny solkraft heller

Solkraften er også hardt rammet i Spania gjennom en ekstra avgift som ble pålagt av regjeringen. Den spanske solcelleforeningen UNEF møtes 8. mars i Las Palmas og 9. mars på Tenerife for å diskutere situasjonen.

Ifølge UNEF var det også stillstand i installasjon av nye solkraftanlegg på Kanariøyene i 2015.

Ingen nye anlegg ble installert, og produksjonene av solkraft er 278 gigawattimer i året, det samme som i 2014.

Det utgjør tre prosent av den samlede kraftproduksjonen på Kanariøyene.

Til tross for at det ikke er mer, betyr det at det ble importert 3,3 millioner færre oljefat og at utslippene av CO2 var 181 tonn mindre enn det ville vært uten solkraften, ifølge UNEF. Besparelsene for kraftproduksjon var på 1,2 millioner euro.

Kraftforsyningen på Kanariøyene kommer i dag primært fra dieselkraftverk.