En av verdens største vindturbiner blir installert på Gran Canaria

I 2016 skal en åtte megawatt stor vindturbin, like stor som verdens hittil største, være på plass i Arinaga havn sørøst på Gran Canaria. 

Denne gigantiske vindturbinen i Arinaga industrihavn på Gran Canaria skal erstattes av en enda større turbin på 8 megawatt. Foto: Hugo Ryvik

Vindturbinen er en testturbin som blir installert av det spanske selskapet Gamesa og det franske selskapet Areva.

Dette ble kunngjort i dag etter at det offentlige selskapet Megaturbinas Arinaga har tildelt Gamesa-Areva kontrakt etter en utlysning.

En eneste slik turbin kan levere kraft til 8000 gjennomsnittlige europeiske husholdninger. 

Danmark først med åtte MW

Åtte megawatt er samme effekt som  en vindturbin Vestas og Mitsubishi har utviklet i fellesskap gjennom selskapet MHI Vestas Offshore Wind, og som har vært testet i ett år nå i Østerlid i Thyn, Danmark.

Dong Energy har bestilt 32 slike vindturbiner som skal monteres utenfor Wales i Burbo Bank Extension-prosjektet. Det betyr at serieproduksjon blir satt i gang.

Har testet 5 MW på Gran Canaria

Gamesa har testet en fem megawatt stor vindturbin, eller vindmølle som det kalles på folkemunne, som er beregnet på å monteres på havbunnen på samme sted i Arinaga siden sommeren 2014.

Den nye og større turbinen skal monteres der den nåværende står.

115 meter høy mast

Turbinmasten blir 115 meter høy, og bladene blir 83 meter lange. Det betyr at den totale høyden blir nærmere 200 meter.

Frihetsstatuen i New York er til sammenligning 132 meter høy, inkludert sokkelen, og Eiffeltårnet i Paris er 300 meter høy.

De første delene til vindturbinen skal etter planen ankomme Arinaga havn mot slutten av 2015.

Sliter med å innfri

Regionsregjeringen på Kanariøyene ivrer for å fremme utbygging av fornybar energi, slik som vindkraft, men foreløpig er det svært lite som har blitt realisert.

I dag ble det klart at 8 av 19 planlagte vindparker på Gran Canaria ikke kan bygges ut. Disse ligger i innflyvningen til flyplassen, og kan forstyrre de bakkemonterte innflyvningssystemene.