Enormt potensial for havvindkraft på Kanariøyene

Vindturbiner til havs på Kanariøyene kan potensielt produsere 22 ganger så mye elektrisk kraft som øygruppen har behov for, ifølge en ny forskningsrapport.

Vindturbinen på bildet er en 5 megawatt stor havvindturbin fra Gamesa-Siemens som testes i havnen i Arinaga på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Dette kan oppnås ved å installere vindkraft på 12 prosent av Kanariøyenes maritime territorier, ifølge rapporten, som er publisert i magasinet Energy av Julieta Schallenberg fra universitetet i Las Palmas.

Schallenberg er medlem av en komité med 30 eksperter som gir råd til Europakommisjonen om prioriteringer i energisaker.

Bunnmonterte og flytende installasjoner

I rapporten blir økonomiske, fysiske og miljømessige indikatorer av Kanariøyenes farvann analysert med tanke på hvor egnet det er for å installere vindkraft, både med bunnmonterte og flytende turbiner på opptil 500 meters dyp.

Det er undersøkt om disse kan produsere elektrisk kraft til en lavere kostnad enn i dag. Svaret i rapportene r at produksjonskostnaden kan reduseres med 23 prosent.

Kanariøyene har et mål om å dekke 45 prosent av kraftbehovet med fornybar energi innen 2025, men ligger i dag på bare åtte prosent. Det meste kommer fra dieselkraftanlegg hvor energikostnaden er svært høy.

Svært høy produksjonspris i dag

Produksjonsprisen for elektrisk kraft på Kanariøyene er 3,5 ganger høyere enn på det spanske fastlandet. Den høye kostnaden blir fordelt på strømregningen til alle som kjøper kraft i Spania.

På Kanariøyene er produksjonsprisen per kilowattime 19,11 euro, og på fastlandet 5,70 euro.

Det bygges ut en hel del vindkraft og solkraft på land for tiden på Kanariøyene etter mange år der ingen ting har skjedd. For øyeblikket er det imidlertid kun 153 megawatt installert vindkraft og 166 megawatt installert solkraft.

I og med at det er begrenset med landområder tilgjengelig for kraftutbygging på øygruppen, ikke minst fordi cirka 40 prosent av arealet er beskyttet, er det naturlig å vurdere installasjoner til havs.

3950 kvadratkilometer er egnet for vindkraft

Farvannet har optimale vindforhold for kraftproduksjon både på dybder under 50 meter og på mellom 50 og 500 meter, hvor flytende installasjoner er aktuelt.

I rapporten blir det påpekt at 3950 kvadratkilometer farvann er egnet for vindkraftinstallasjoner, cirka 12 prosent av det totale arealet.

Da skal det være tatt hensyn til militære områder, fiske, navigasjonsleder og andre ting som kan stå i veien for installasjonene.

På det tilgjengelige arealet er det plass til 1980 bunnfaste vindturbiner og 9495 flytende, konkluderes det med. Disse kan produsere 178.988 gigawattimer kraft per dag, 22 ganger mer enn kraftforbruket på Kanariøyene.

Selvforsynt med 180 kvadratkilometer

Fuerteventura, Lanzarote, Gran Canaria og Tenerife kan forsynes helt og holdent med kraft fra bunnfaste vindturbiner.  La Gomera kan oppnå over 70 prosent med bunnfaste, og La Palma og El Hierro kan forsynes med kraft fra flytende installasjoner.

For å dekke hele Kanariøyenes kraftbehov behøves det 1350 vindturbiner på 2 megawatt installert på et 500 kvadratkilometer stort areal på land.

For havvindkraft holder det med 515 vindturbiner på 5 megawatt, 370 bunnfaste og 145 flytende, på 180 kvadratkilometer, er konklusjonen i rapporten.