Skal bygge teleskoptårn for store havvindturbiner på Gran Canaria

Prototypen på et teleskoptårn for store, bunnmonterte havvindturbiner skal bygges i Arinaga havn på Gran Canaria av Esteyco-konsortiet, som består av Adwen, ALE Heavylift og det tyske vindenergiinstituttet DEWI.

Esteyco-konsortiet leder prosjektet som utvikler teleskoptårn for vindturbiner. Ill: Esteyco

Tårnet skal kunne påmonteres opptil fem megawatt store vindturbiner med opptil 132 meters rotordiameter, ifølge det offentlige konsortiet som står bak Plocan, en offshoreplattform for forskning og utvikling som er under bygging på Gran Canaria.

Største i Sør-Europa

Tårnet skal kunne monteres på inntil 30 meters dyp.

Planen er at prototypen skal installeres nordøst på Gran Canaria 1,5 kilometer fra land ved siden av Plocan-plattformen med en fem megawatt stor vindturbin modell AD5-132 fra Adwen.

Dette blir angivelig den største bunnmonterte vindturbinen i Spania og i Sør-Europa.

Enklere installasjon

Denne løsningen skal gjøre det enklere og billigere å installere vindturbiner til havs uten bruk av store kraner og skip med stor lastekapasitet.

Det er snakk om et såkalt tyngdekraftfundament i sement med selvløftende tårn.

Fundamentet får en diameter på 30 meter og en høyde på 7 meter. Det skal bære et teleskoptårn i tre deler med vindturbinen på toppen.

Tårndelene blir laget av i alt tolv seksjoner i prefabrikkert sement som blir fraktet til havnen og montert sammen der. Monteringen starter med den innerste seksjonen, som skal bære maskinhuset, og fortsetter utover.

Konvensjonell kran

Vindturbinen blir også montert med konvensjonell kran i havnen mens teleskoptårnet er sammentrykt.

Alt annet utstyr som behøves blir også montert i havnen før det hele testes, slepes på plass ute i havet, og teleskoptårnet heves.

Løftingen starter fra sentrum med den innerste seksjoner påmontert turbinen, og fortsetter med de ytre seksjonene. Tårnet løfter seg selv med hjelp av ordinære vaierjekker som blir plassert på en hjelpeplattform.

Bare en mindre kran på 350-500 tonn vil angivelig være nødvendig for løfte andre komponenter på plass.

Det er ventet av montering og løfting av alle komponenter vil ta rundt tre dager.

EU-støttet

Utviklingen er støttet av EU gjennom Elisa/Elican-prosjekter og Horisont 2020-programmet. Budsjettet er på 14,8 millioner euro. Esteyco leder konsortiet som gjennomfører prosjektet.

Prosjektet ble presentert på Gran Canaria i går for Kanariøyenes økonomiminister Pedro Ortega og presidenten for øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales.

Flere havvindkraftprosjekter på Gran Canaria

I Arinaga havn står det fra før en fem megawatt stor prototyp på en havvindturbin fra Gamesa som er under testing.

Tidligere denne uken ble det kjent at fem slike vindturbiner skal monteres flytende utenfor sørkysten av Arinaga i 2017/2018.