Trebent, flytende vindturbin skal testes på Kanariøyene

En prototyp på "X1 Wind", et nytt konsept for flytende vindturbiner, skal installeres og testes på østkysten av Gran Canaria.

En slik vindturbin skal ligge i havet på Telde-kysten litt nord for Gran Canarias lufthavn om cirka fire år. Ill: X1 Wind

En prototyp på en bunnfast havvindturbin har vært testet i et par år i havnen i Arinaga på Gran Canaria, og i juni ble verdens første turbin med teleskoptårn installert på Telde-kysten.

I 2020/2021 skal sistnevnte få selskap av "X1 Wind", som også skal plasseres ved forskningsplattformen Plocan på Telde-kysten.

Monteringen av turbinen skal påbegynnes i 2019, skriver avisen ABC.

Tar vinden bakfra

"X1 Wind" er en vindturbin som er vendt motsatt vei av konvensjonelle vindturbiner i forhold til vindretningen, det vil si at den skal ta vinden bakfra i stedet for forfra. Det innebærer blant annet at turbinbladene kan gjøres lettere.

Turbinen bæres av tre små flytere med bjelker plassert i en pyramideform. Den ene flyteren forankres på havbunnen, et konsept kalt PivotBuoy.

Konseptet skal gi en betydelig besparelse i stål og vekt, og installasjonen skal være enklere og billigere i og med at det skal kunne gjøres uten kranlektere.

Fem megawatt

Testturbinen blir på fem megawatt, og den får en rotordiameter på 132 meter.

Vindturbinen er et spansk patent som utvikles med hjelp av midler fra EUs Horizon 2020-program, tildelt i april i år.

Regionsregjeringen på Kanariøyene har en strategi om å etablere et 140 kvadratkilometer stort område for havvindkraft, og har som mål å bli et viktig område for test og utvikling av vindkraft til havs.

Lenker

Filmsnutt av vindtest med 1:64-modell.