Spanias første havvindturbin slepes nå fra Arinaga til Jinámar-kysten på Gran Canaria

Prototypen på en unik havvindturbin slepes nå fra havnen i Arinaga til kysten av Jimámar øst på Gran Canaria, hvor den skal ligge ved siden av forskningsplattformen Plocan. Slepet startet på onsdag. (VIDEO).

Her er vindturbinen på vei ut fra havnen i Arinaga, Gran Canaria onsdag morgen. Foto: Skjermdump fra Plocans video

Se filmsnutt fra starten av slepeoperasjonen.

Det spesielle med denne fem megawatt store vindturbinen er at selve turbinen med rotor er montert ved land på en sammentrykt teleskopmast som står på en flytende plattform.

Når den er på plass ved Plocan-plattformen, skal teleskopmasten løfte turbinen til topps og den nedre delen skal forankres på havbunnen. Hevingen av teleskopmasten skal skje med en fart av ti meter per time.

Mye å spare på installasjonen

Dette er et helt nytt konsept som skal spare store pengesummer til montering, som hittil har skjedd ved at masten først settes på plass havbunnen og turbinhus løftes på plass ute på havet. Deretter monteres rotorbladene.

Slike løfteoperasjoner til havs koster enormt mye penger, mest fordi det må benyttes store kranlektere til løfteoperasjonene, og det er også prisgitt værforholdene. Det er beregnet at installasjonskostnadene kan reduseres med 30 prosent.

Slepet startet klokken 5.30 på onsdag og blir gjort av to slepebåter. Det foregår med en fart på én til to knop.

Dette er en komplisert operasjon med tanke på de store dimensjonene – hvert turbinblad er 65 meter langt, hvilket innvirker sterkt på stabiliteten.

Utnytter Arcimedes lov

Når den 30 meter lange og sju meter høye flytende betongplattformen er på plass der den skal monteres, blir den fylt med vann og forankret på havbunnen 28 meter under overflaten.

Samtidig løftes turbinen på teleskopmasten til den når 115 meters høyde når en av rotorene peker rett opp, dobbelt så høyt som fyrtårnet i Maspalomas. Generatoren blir stående 90 meter over havoverflaten.

Kraften som produseres skal sendes til en kraftstasjon i Jinámar gjennom undervannskabler som ble installert i fjor. Strømmen som skal produseres er nok til å drive 5000 boliger.

Oppstart skal etter planen skje om noen få uker. 

Turbinen til prototypen er levert av Siemens-Gamesa. Designet av teleskopløsningen er det Esteyco som står for.  

Pilotprosjektet har et budsjett på 20.675.676 euro. EU bidrar med nesten 14 millioner euro gjennom Horizon 2020-programmet.

Se filmsnutt fra monteringen i Arinaga.

Teleskopmasten

Prinsippskisse av teleskoptårnet. Fundamentet fylles med vann slik at det senkes ned på havbunnen. Deretter løftes tårnet til sin øverste posisjon. Ill: Esteyco.